
İdrar kaçırma, mesane kontrolü kaybıdır. Bu, ne zaman idrar yapacağınızı kontrol edemediğiniz anlamına gelir. İdrar kaçırma (öksürme veya gülerken olduğu gibi) az miktarda sızıntıya neden olabileceği gibi daha büyük sızıntılar karşısında çaresiz olmanıza da neden olur. Bu durum utanç verici olabilir. Ancak tedavisiz bir hastalık değildir.
İdrar kaçırma sorunu genellikle 50 yaşından büyük kadınlarda görülse de bu bir genelleme olmamalıdır. Daha küçük yaştaki kadınlarda da görülmesi olasıdır. Özellikle doğum yapmış kadınları da etkileyebilmektedir. Böyle bir sorunda hemen bir hekime görünmekte fayda vardır. Eğer idrar kaçırma sorununuzu gizlerseniz, döküntüler, yaralar, deri enfeksiyonları ve üriner sistem enfeksiyonlarına yakalanma riski taşırsınız.
İDRAR KAÇRIMA SEBEPLERİ
İdrar kaçırma yaşlanmanın bir parçası değildir. Ancak yaşla beraber meydana gelen değişiklikler, idrar akışınızı zayıflatabilir ve daha sık idrara çıkma isteğini hissetmenize neden olabilir. Ancak bu, yaşlandığınız için idrar kaçıracağınız anlamına gelmez.
Üriner inkontinans, zayıf pelvik kaslar veya diyabet de dahil olmak üzere birçok farklı tıbbi problemden kaynaklanabilir. Sık karşılaşılan nedenlerden bazıları şunlardır;
Özellikle menopozdan sonra vajinada veya üretrada derinin incelmesi ve kuruması
Doğumdan sonra zayıflamış ve gerilen pelvik kaslar
Kullanılan bazı ilaçlar
Mesaneye ve kaslara zarar veren aşırı kilo ve obezite
İdrar yolu enfeksiyonları
Vasküler hastalık
Diyabet,
Alzheimer hastalığı
İDRAR KAÇIRMA VE TVT AMELİYATI
TVT Sling stres tipi idrar kaçırma tedavisinde kullanılan bir ameliyattır. Stres tipi idrar kaçırma, öksürük, hapşırma, atlama, kaldırma, egzersiz ve bazı durumlarda abdominal basıncın artmasına neden olan aktivitelerde ortaya çıkan idrar kaçırma durumudur. Bu durum, mesanedeki kasların kuvvetlerini kaybetmeleri nedeniyle oluşur.
TVT minimal bir ameliyattır. Alt karnın her iki tarafında, vajinada 4 cm’lik bir kesik ile 1 cm’lik bir kesi açılır. TVT ameliyatında dış vajinanın üst duvarındaki dış idrar deliğinin altına mesh denen bir tıbbi yöntem kullanılarak hamak görünümü oluşturulur.