Sedasyon Nedir?

Yaşar PALA
Uzm. Dr. Yaşar PALA
TrakyaDent Ağız ve Diş Sağlığı Grubu
Yayınlanma Tarihi: 18 Eki, 2022
Güncellenme Tarihi: 18 Eki, 2022
3 dakika okuma süresi
Sedasyon Nedir?

Sedasyon Nedir?

Sedasyon, “uykulu sakinlik” olarak tanımlanabilir. Evdeki uykuyu ilaçla taklit etmek amaçtır. Yüzeysel, orta derin sedasyon olmak üzere üç tiptir. Hastaya damar içi ilaçlar verilerek gerçekleştirilir. Çocuklarda damar yolu açmak için ağızdan süt veya meyve suyu ile ilaç verilerek çocuk sakinleştirildikten sonra damar yolu açılır. Sedasyon için hastanın 4 saat aç olması gereklidir. Sedasyon halinin devamı damardan ilaç yapılarak sürdürülür.Sedasyon, “uykulu sakinlik” olarak tanımlanabilir. Evdeki uykuyu ilaçla taklit etmek amaçtır. Yüzeysel, orta derin sedasyon olmak üzere üç tiptir. Hastaya damar içi ilaçlar verilerek gerçekleştirilir. Çocuklarda damar yolu açmak için ağızdan süt veya meyve suyu ile ilaç verilerek çocuk sakinleştirildikten sonra damar yolu açılır. Sedasyon için hastanın 4 saat aç olması gereklidir. Sedasyon halinin devamı damardan ilaç yapılarak sürdürülür. İşlem tamamlandığında kullanılan ilacın etkisini ortadan kaldıran diğer bir ilaç uygulanarak sedasyon hali sonlandırılır. Hasta evine en geç bir saat içinde gönderilir. Sedasyon sırasında kullanılan ilaç uyutucu (hipnotik) ilaçlar grubundaki en güvenli ilaçtır. Sedasyon için kullanılan dozlarda vücuttaki hiçbir sisteme yan etkisi yoktur. Sedasyon aynı kişiye farklı zamanlarda tekrardan uygulanabilir. Gerektiğinde aynı gün içinde bile tekrar edilebilir.

Sedasyon Öncesi Aileler Nelere Dikkat Etmelidir?

  • Çocuğunuzun işlemden önce 3,5-4 saat aç ve susuz kalmasını sağlayın. Bu durum bulantı- kusma riskini azaltmak için hayati önem taşır.
  • Size söylenen randevu saatinden 10-15 dakika önce klinikte bulunmaya özen gösterin. Bu durum çocuğun klinik ortamına alışması için zaman yaratır.
  • Diş hekimine gelirken çocuğunuzu rahatlatmak için sevdiği bir oyuncak veya battaniyeyi getirebilirsiniz.
  • İşlemden önce çocuğunuzun tuvalete gitmesini sağlayın. Bazı durumlarda sedasyon sırasında altına kaçırma olabilir.
  • İşlem günü çocuğunuza sıkmayacak, rahat ve kullanışlı kıyafetler giydirin. Mutlaka yedek bir kıyafet bulundurun.
  • Sedasyon yapılan gün için bol aktiviteli planlar yapmayın. O günü çocuğunuzun evde, sakin bir ortamda geçirmesini sağlayın.

Sedasyon ve Genel Anestezi Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Sedasyon ve anestezi uygulaması arasında benzerlikler olsa da iki durum birbirine kıyasla farklılık gösterir.
  • Sedasyonun aksine genel anestezi uygulanan hastalar bilinçlerini tamamen kaybeder, etrafında olanların farkında olmaz, sesleri duymaz.
  • Sedasyon uygulamasında ise hastanın bilinci yerindedir, yalnızda ağrı ve acı hissi baskılanır.
  • Ayrıca, sedasyon sırasında hastalar doğal fizyolojik reflekslerini korur ve kendi başlarına nefes alabilir.

Sedasyon Neden Gereklidir?

Sedasyon, diş çekimi ve ağız sağlığına ilişkin bazı tedaviler ile kaygı, iğne korkusu, diş hekimi korkusu ve panik atak gibi sorunları bulunan hastalara yapılması gereken işlemlerde kullanılır. Bu sayede hasta kendini güvende ve rahat hisseder. Buna bağlı olarak da hekim sedasyonla beraber hastanın tedavisini sağlıklı bir şekilde tamamlar.