Ayrık Omurilik Sendromu (Diastoetamyeli-Diplomyeli)

Cem KARABULUT
Op. Dr. Cem KARABULUT
Özel Levent Hastanesi
Yayınlanma Tarihi: 12 Nis, 2022
Güncellenme Tarihi: 25 Haz, 2022
1 dakika okuma süresi
Ayrık Omurilik Sendromu (Diastoetamyeli-Diplomyeli)

Omurilik Sendromu Nedir?

Doğumsal Omurilik hastalıklarından biri olan ayrık omurilik sendromu (diastometamyeli) omuriliğin, içinden geçen kemik kıkırdak veya fibrotik bant ile iki parça olarak görünme halidir. 2 tiptir. Birinci tipinde kemik ve kıkırdak ile tam ayrılmış 2 ayrı zarı olan iki omurilik görüntüsü varken, Tip 2 de ise tek zar içinde fibröz bant ile ayrılmış omurilik görüntüsü vardır.

Belirtileri Nelerdir?

Klinik bulgu olarak ciltte lekelenme ya da kıllanma görülmekte olup, nadiren klinik bulgular vermeyen hastaların yanında,  çoğunlukla idrar kaçırma, bir bacakta kısalık ya da incelik, omurgada eğrilik (skolyoz) veya kamburluk (kifoz), his kayıpları ve güç kayıpları, özellikle ayaklarda deformiteler tespit edilmektedir. Mevcut Klinik bulguları olan hastalarda yapılan ileri radyolojik tetkikler ile ayrık omuriliğin varlığının ispatı ve tip tayini yapılmaktadır.

Ayrık Omurilik Tedavisi

Ayrık omurilik sendromu tespit edildiği zaman tedavi cerrahidir. Ameliyat esnasında kemik, kıkırdak veya fibrotik bant çıkarılır, eşlik eden diğer anormaliler giderilir. Ayrık omurilik sendromu ameliyatları riskli ameliyatlar olup, ameliyat esnasında nöromonitör cihazı kullanılarak cerrahi riskler  aza indirgenmiştir.