Gergin Omurilik (Tethered Cord) Sendromu

Cem KARABULUT
Op. Dr. Cem KARABULUT
Özel Levent Hastanesi
Yayınlanma Tarihi: 21 Mar, 2022
Güncellenme Tarihi: 27 Haz, 2022
1 dakika okuma süresi
Gergin Omurilik (Tethered Cord) Sendromu

Gergin Omurilik Ne Demek?

Omurilik içi konjenital (doğumsal) anormalliklerden birisi ve en sık rastlananı gergin omurilik sendromudur. Normalde omurilik  L1 ve L2 omurgalar arasındaki disk mesafesinde sonlanmalıdır. Bebeklerde L2-3 disk aralığına kadar normal kabul edilebilmektedir, ancak yaş ilerledikçe ve omurga vücut büyümesi ile orantılı büyüdükçe normal yerine doğru yani L1-2 disk mesafesine kadar gelmelidir. 

Doğumsal olarak bel bölgesinde cilt gamzesi, sinüs ağzı denilen ufak bir delik, kıllanma artışı gibi problemler görüldüğü zaman bunun omurilik içi bir probleme işaret etme olasılığı düşünülüp teşhis amaçlı ileri tetkikler yapılmalıdır. MR (Magnetic Rezonans) altın standart tetkik olup anne karnında yapılan ultrasonda da omurilik ayrışması tespit edilmişse bir ön bulgu olarak yol gösterici olmaktadır. 

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gergin omurilik sendromu tespit edildiği zaman omurilik  beslenmesinin bozulmaması ve ek problemler olan skolyoz gelişimi, idrar kaçırma, şiddetli bel ve bacak ağrıları, ayaklarda özellikle içe dönmeler, aksak yürüyüş oluşmaması için erken dönemde ameliyat edilmelidir. Yapılan işlem mikro cerrahi yöntem ile gergin olan filum terminale kısmının ve yapışıklıkların ayrılması işlemidir.

Ameliyat edilmiş bir hastanın ilerleyen dönemde kontrollerini aksatmaması, yeniden oluşan bir yapışıklığın fonksiyonel bozukluklara yol açmadan tespiti konusunda faydalı olacaktır. (MR görüntüsü Op. Dr. Cem Karabulut arşivinden alınmıştır.)