Spondilolistezis (Omur Kayması)

Cem KARABULUT
Op. Dr. Cem KARABULUT
Özel Levent Hastanesi
Yayınlanma Tarihi: 11 Mar, 2022
Güncellenme Tarihi: 27 Haz, 2022
2 dakika okuma süresi
Spondilolistezis  (Omur Kayması)

Omur Kayması Nedir?

Omurga, Birbirine bağ ve eklemlerle bağlı omur adı verilen kemik yapılardan oluşmuştur. Bir omurun diğeri üzerinden kaymasına spondilolistezis denir. En fazla bel omurlarında kaymalar rastlandığı için çoğunlukla bel kayması olarak adlandırılır. 

Teşhis Nasıl  Yapılır?

Klinik bulgu olarak öncelikle bel ve kalça ağrısı yakınmaları olmakla birlikte, yol yürüme mesafelerinin azalması, yürürken bacaklarda uyuşma hissetme ve kramplar sıklıkla karşılaşılan bulgulardır.Oluşum sebeplerine göre spondilolistezis sınıflamaları yapılır. 

İstmik spondilolistezis (İstmusta çatlağa bağlı)

Genelde bel alt kısmı ve kalça omuru arasında görülen stres kırığı veya  gelişimsel bir çatlak oluşması ve bunun  normal bir şekilde iyileşmemesi ile  bel kaymasına sebep olur. 

Displastik spondilolistezis (Doğuştan)

Doğustan omurga veya bağ dokularının gelişim bozukluğuna bağlı olarak oluşan tiptir. Genellikle en alt seviyede görülür.  Erken yaşta tespit edilir. 

Dejeneratif spondilolistezis

 Sıklıkla  ileri yaşlarda görülen  faset eklemlerinde ve disk mesafesinde yıpranmaya  bağlı olarak öne doğru kayma durumudur.  

Travmatik spondilolistezis

Yüksek enerjili travma sonrası  pedikül denilen omur cismi ile arka elemanlar arasındaki bağlantı kemiğinin kırılması neticesi oluşan bel kaymalarıdır. 

Spondilolistezis  (Omur Kayması) Hastalığının Tanısı

Çoğunlukla ilk başvuru şikayeti ile birlikte çekilen bir röntgen ve devamında istenen hareketli röntgenler ile tanı konulur. MR ve tomografi ile de tanı kesinleştirilir. 

Spondilolistezis  (Omur Kayması) Hastalığının Tedavisi

İleri nörolojik bulguları olmayan hastalarda öncelikle istirahat, ağrı kesici tedavisi ve  fizik tedavi yöntemleri denenirken, ilerlemiş nörolojik bulguları olan hastalarda ve diğer tedavilerden fayda görmeme durumunda cerrahi tedaviye yönelinir. Cerrahi tedavi olarak kayan omurların sabitlenmesi için vida rod plak sistemleri kullanılması, sıkışan siniri kurtarmak için bası yapan dokuların ortadan kaldırılması, bu işlemlerin devamında vidalara destek olarak kemikleşmenin sağlanması ( füzyon) işlemi yapılır.