Obezite Nedir?

Metehan GÜMÜŞ
Doç. Dr. Metehan GÜMÜŞ
Özel Reyap Hastanesi
Yayınlanma Tarihi: 02 Eyl, 2022
Güncellenme Tarihi: 05 Eyl, 2022
2 dakika okuma süresi
Obezite Nedir?

Obezite birçok organik probleme yol açmasının yanında sosyal ve psikolojik sorunlara da yol açmaktadır.

Obezite sadece hastanın kendisini değil çevresini de etkileyen bir problemdir.

Obeziteyi bir sağlık sorunu olarak ele almak gerekir ama obeziteden kurtulmanın kozmetik faydalarının olduğunu da inkar edemeyiz. Kozmetik faydaları hastaların psikososyal problemlerini geriletebilir.

Her hastalıkta olduğu gibi obezitede de önleyici tedbirler en iyi yaklaşımdır. Her insanın diyetine dikkat etmesi günlük egzersizler yapması bu problemi daha oluşmadan ortadan kaldıracaktır.

Vücut kitle indeksinin normalin üzerinde olması bizler için bir uyaran olmalı ve bu dönemde harekete geçmeliyiz. Diyetimize dikkat ederek ve egzersizler yaparak fazla kilolarımızı atmamız gerekir. Unutmayalım ki kilolarımız biriktikçe obez olarak tarif edilen sınıfa doğru ilerleyeceğizdir. Ve unutmamamız gereken diğer bir husus da kilomuz arttıkça, onu diyet egzersiz gibi doğal yollardan vermemiz giderek güçleşecektir. Vücut kitle ineksi 40'ın üzerinde olan hastaların çok az bir kısmı diyet ve egzersizle kilosunu verebilmektedir.

Obezlik Kriteri Nedir?

Günümüz şartlarında obezitenin derecelendirilmesi genellikle vücut kitle indeksi ile yapılmaktadır. Kilogram cinsinden vücut ağırlığını metre cinsinden boyumuzun karesine bölersek vücut kitle indeksini bulabiliriz, diğer bir ifade ile kilogram cinsinden vücut ağırlığını metre cinsinden boyumuza iki kez bölersek vücut kitle indeksini bulabiliriz.

Bulduğumuz değer 25'in altındaysa kilolu değiliz demektir. 25-30 arası fazla kilolu 30'un üzerinde ise obez olarak değerlendiriliyoruz. 30-35 arası 1. derece, 35-40 arası 2. derece, 40'ın üzeri ise 3. derece obezite olarak sınıflandırılır

Obezite Nelere Yol Açar?

Obez hastalarda şeker hastalığı, hipertansiyon, uyku apnesi ve eklem ağrıları en çok karşılaştığımız problemlerdir. Bunların yanında birçok probleme daha yol açar; kolesterol ve kan lipidlerinin yükselmesi, depresyon, adet düzensizliği, kısırlık, cinsel problemler, safra kesesi problemleri, meme, yumurtalık, rahim, kalın bağırsak kanserleri, sosyal ortamlara uyumsuzluk sayılabilecek diğer problemlerdir.