ATRİAL FİBRİLASYON NEDİR? NİÇİN ÖNEMLİ?

Dr Dr
Dr. Dr Dr
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
Yayınlanma Tarihi: 16 Kas, 2022
Güncellenme Tarihi: 16 Kas, 2022
3 dakika okuma süresi
ATRİAL FİBRİLASYON NEDİR? NİÇİN ÖNEMLİ?

Herkese merhabalar,

Ritim bozukluğunu konuşmaya başladığımız yazı dizimizde bugün çok sık gördüğümüz, özellikle ileri yaşlarda karşımıza çıkma ihtimali yüksek olan atrial fibrilasyon ile devam edeceğiz.

Atrial Fibrilasyon Nedir?

Kelime anlamı olarak bakacak olursak atrium kalbin kulakçığıdır, fibrilasyon ise titreşim demektir. Yani kalbin kulakçığından kaynaklı bir titreşim. Kalbin hızının normalin üstünde olduğu ve düzensiz olduğu bir çarpıntıya yol açmaktadır.

Atrial Fibrliasyon Neden Önemli?

Maalesef atrial fibrilasyon sadece çarpıntı şikayeti yapan bir ritim bozukluğu değildir. En önemli tehlike bu ritim bozukluğu sırasında kalbin içerisinde pıhtı oluşma riskinin çok artıyor olmasıdır. Bu risk artışı sebebiyle en önemli tedavisini de kan sulandırıcı tedaviler oluşturmaktadır. Atrial fibrilasyon özellikle 65 yaş üstü hasta grubunda en önemli inme sebeplerinden biridir. Kalp damar hastalığının dünyada en çok ölüme sebep olan hastalık olduğunu biliyoruz. Beyin damar hastalıkları yani inme  ise bu sıralamada üçüncü basamakta yer almakta. Bu açıdan bakılacak olursa işin ciddiyetini daha kolay kavramak mümkün

Atrial Fibrilasyon Nasıl Teşhis Edilir?

Atrial fibrilasyon teşhisinde tüm hastalıklarda olduğu gibi ilk basamak fizik muayenedir. Basit bir nabız muayenesinde nabızdaki düzensizlikten tanısından şüphe etmek ve basit bir EKG ile tanıya ulaşmak mümkün olabilir. Çarpıntının sürekli olmadığı durumlarda ise tanı için 24 saatlik ritim holter cihazı veya daha uzun süreli kayıtlar alabilen cihazlar kullanmak gerekebilir. Hastaların kendi kendine nabızlarını kontrol ettiklerinde düzensiz atımlardan şüphelenmeleri halinde bir sağlık kuruluşuna başvurmaları teşhisin erken dönemde olması adına faydalı olabilir. Çünkü her zaman hasta çarpıntıyı hissetmemekte ilk başvurular daha dramatik tablolar ile olabilmektedir. 

Kimler Atrial Fibrilasyon Açısından Yüksek Risk Altında?

Yaşla sıklığı artan ve üç yaşlı insandan birinde olabilecek kadar sık olabilen atrial fibrilasyonu yaş dışında tetikleyen birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar;

Diyabet hastalığı.

Tiroid hastalığı (özellikle hipertrioidi)

Hipertansiyon.

Kalp damar hastalığı.

Daha önce inme geçirmiş olmak.

Kadın cinsiyet.

Akciğer hastalığına sahip olmak (KOAH, Uyku apnesi vb.)

Obezite.

Atrial Fibilasyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

En önemli tedavi inmeden korunmak amaçlı verilen kan sulandırıcı tedavisidir. Hastanın hayat kalitesini etkileyen çarpıntıya yönelik hız kontrolü ve ritim kontrolü amaçlı tedaviler diğer önemli tedavi basamaklarıdır. Bu tedaviler ilaç tedavisinden ablasyon dediğimiz girişimsel işlemlere dek geniş bir kapsamdadır. 

Hepinize sağlıklı günler dileklerimle.