Kalp Krizi

Dr Dr
Dr. Dr Dr
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
Yayınlanma Tarihi: 30 Haz, 2022
Güncellenme Tarihi: 30 Haz, 2022
3 dakika okuma süresi
Kalp Krizi

Kalp Krizi Geçirdiğimi Nasıl Anlarım?

Herkese merhabalar.

Kalp krizini anlamaya devam ediyoruz. Kalp krizi neden olur ve neler kalp krizini tetikler üzerine konuşmuştuk. Kalp krizinin hastaneye gittikten sonra nasıl yönetildiğini az çok biliyoruz. Etrafımızda o kadar fazla ki kalp krizi geçiren veya bir sebepten anjiyo olan. Tahmin ediyorum hepimizin en az bir yakını tecrübe etmiştir. 

Fakat hastaneye başvurmadan evvel hasta gözüyle olaya bakacak olursak bize neler düşüyor. Bugün biraz bu konuya değineceğiz. Göğüs ağrısı hepimizi korkutan bir durum. Çocuk yaşta dahi olsa belki kalp krizi geçirme ihtimalinin düşük olduğunu da düşünsek yine de korkmamak elde değil.

Peki Göğüs Ağrısı Nasıl Olursa Kalp Krizini Düşündürmeli? 

Göğüs ağrısı tarifi kalp krizi için veya kalp damar hastalığı sebebinden kaynaklı bir ağrı demek için şu şekilde olmalı;

  • Eforla ilişkili göğüs ağrısı olması, istirahatte ağrının geçmesi,
  • Stres veya üzüntü anlarında ağrının başlaması sonrasında geçmesi, 
  • İstisnaları olmakla beraber ağrının baskı, yanma veya sıkışma tarzında olması,
  • Ağrının yerinin iyi tarif edilemez, parmak ucuyla net işaret edilemez olması,
  • Dil altı nitrat dediğimiz dil atlı ilaçlarla ağrının geçmesi,
  • Genellikle sol kolda ağrının hissedilmesi,
  • Özellikle kalp krizi durumunda ağrının 30 dakikayı aşması,
  • Beraberinde ölüm korkusu, bulantı, kusma, soğuk terleme eşlik etmesi,

Eğer yaşadığınız göğüs ağrısı bu tariflere uyan bir ağrı ise muhtemelen göğüs ağrınızın kaynağı kalp damarlarınızda yaşanan bir hadisedir. Ağrı 30 dakikayı aştı ise de muhtemelen yaşamakta olduğunuz rahatsızlık kalp krizidir.

Peki Bu Durumda Yapılması Gereken Nedir?

Böyle bir ağrı durumunda kalp damarlarınızla ilgili tek bir senaryo söz konusu değildir fakat ayrım yapmak da mümkün olamayacağı için kesinlikle en yakın sağlık kuruluşunun acil servisine başvuru yapılmalı

Hastaneye başvuruda ise hastanın kendisinin veya yakınları tarafından başvurması ile 112’yi arayarak ambulans çağırması arasında bir tercih yapmak gerekirse her zaman doğru olan ambulansla hastaneye nakil olmaktır.

Kalp krizi geçiren hastaların maalesef 4’te 1’i hiç hastaneye başvuramadan ani kardiyak ölüm dediğimiz acı sonu yaşamaktadır. Bu durumun ise tek tedavisi defibrilatör dediğimiz cihazlarla kalbe elektriksel şok vermektir. Bunun dışında hiçbir şey kalbi yeniden çalıştıramaz ve hastayı hayata döndüremez. Ambulansla gitmek bu sebepten hayati öneme haizdir.Kalp krizinin karıştığı durumlar veya sıra dışı klinik durumlar da mevcut olup bu durumlar da azımsanamayacak kadar çok ve hayati sonuçları olabilmekte. Bu durumlara ise ayrı bir başlık altında değineceğiz. 

Hepinize sağlıklı günler dileklerim.