Kalp Krizi Neden Olur?

Dr Dr
Dr. Dr Dr
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
Yayınlanma Tarihi: 23 Haz, 2022
Güncellenme Tarihi: 27 Haz, 2022
3 dakika okuma süresi
Kalp Krizi Neden Olur?

“Kalp Krizi” konusuna bir giriş yapmıştık ve meselenin toplumsal, sosyal kısmıyla başlamıştık. Evet kalp krizi hayatımızın bir gerçeğidir.

Kalp krizi, neden olur?

Kalp Krizi kalbi besleyen damarların ani olarak tıkanması sonucu göğüs ağrısı ve EKG değişiklikleri ile kendini belli eden, kan tahlillerinde de bulgularına rastlayabileceğimiz bir damar hastalığıdır. Acil bir klinik durumdur. 

Koroner Arter hastalığı adıyla tıp dilinde bahsi geçen bu hastalıkta sorumlu damarlar, yani kalbi besleyen damarlar koroner arterlerdir. Koroner arter kelimesi ise korona; yani latince taç kelimesinden gelmektedir. Kalp damarları kalbin etrafında bir tacın baştaki duruşu gibi etrafını sarar vaziyette yerleşir. 

Damarların tıkanması ile oluşan bu hastalıkta damarlar ya tamamen tıkanmış ya da tama yakın tıkanmış vaziyettedir. Hastalık ani gelişen bir klinik tablo olmakla beraber aslında bütün hayatımızın bir birikimi gibidir. Yani bugüne dek taşıdığımız riskler, var olan hastalıklarımız ve yaşam biçimimiz ile bu hastalığa zemini biz hazırlıyoruz. 

Tabi ki genetik risk faktörleri gibi değiştiremeyeceğimiz durumlar da mevcuttur. Ailesinde kalp krizi çok yaygın görülen, tüm yakınlarını kalp krizi sebebiyle erken yaşta kaybetmiş bir insanda kalp krizi geçirme ihtimali haliyle yüksektir. Fakat değiştirilebilir veya kontrol edilebilir risk faktörlerinin de hatırı sayılır bir payı var. Peki nedir bunlar:

Sigara,

Obezite,

Kolesterol yüksekliği,

Şeker hastalığı,

Tansiyon hastalığı,

Stres,

Ağır efor

-Tüm bu risk faktörlerine ek olarak da değiştiremediğimiz faktörler mevcut demiştik. Bunlar da;

Genetik faktörler,

Erkek cinsiyet,

Yaş (Kadınlarda >55 Erkeklerde >45 yaş üstü olmak),

-Vücudun farklı bölgesinde bir damar hastalığının olması (Örneğin daha önceden inme geçirmiş olmak).

Bu risk faktörlerinin her birini daha sonra ayrı ayrı bir yazı konusu olarak ele alacağız.

Aslında tıptaki tüm hastalıklar genetik faktörlerin çevre ile bir etkileşiminden ibarettir kısaca. Hatta halen sebebi net aydınlatılamamış hastalıklar bu şekilde tarif edilmektedir. Damarlardaki tıkanma da bir ömür biriktirdiğimiz risk faktörlerinin bir neticesidir. 

LDL Kolesterolün Birikimi Nedir?

Damarlarda kötü kolesterol olarak bildiğimiz LDL kolesterolün birikimi çocuk yaşlarda başlayan ve adına yağlı çizgilenme dediğimiz bir süreçtir. Bu süreç yıllar içerisinde damar duvarında bir daralma ve üzerinin damar dokusu ile kapatılarak organize bir yapı oluşmasına dek sürer. 

Kalp krizi ise bu organize yapıyı saran damar dokusunun bir anda yırtılarak üzerine aniden kan pıhtılaşma hücrelerinin oturması ile gelişir. 

"Bir insanın yaşı damarlarının yaşı kadardır" sözü ne kadar doğru bir söz. Ve bir doğru söz daha edip bugünkü yazımıza son verelim. SİGARAYI BIRAKIN! Bu cümlenin bile sigarayı bırakma üzerine en az %10 etkisi olduğunu biliyor muydunuz? 

Hepinize ve damarlarınıza sağlıklı günler dileklerimle.