Kalp Krizi Tedavisinde Metodlar

Dr Dr
Dr. Dr Dr
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
Yayınlanma Tarihi: 17 Ağu, 2022
Güncellenme Tarihi: 17 Ağu, 2022
2 dakika okuma süresi
Kalp Krizi Tedavisinde Metodlar

Herkese merhabalar, kalp krizi konusunda bu kez de sık karıştırılan bir konuya tedavi metodlarına değineceğiz.

“Yakınım kalp krizi geçirdi, 10 sene önce anjiyo yaptılar, stent takmadılar damarları açık dendi”

“3 tane balon patlattılar”

“Kaç tane stent taktınız”

Bunlar kardiyologların hastalarımızdan en sık duyduğu cümlelerdir. Hasta gözüyle olaya bakmak ve hastalardan hikaye almak doktorluk mesleğinin bir parçasıdır. Kimi zaman üzerinden 10 yıllar geçmiş olan bu hikayeler tanı ve tedavide ipucumuz olabiliyor. Dolayısıyla hasta farkındalığı da çok önemlidir. 

Kalp Krizi Geçiren Hastalara Uygulanan Tedaviler

Öncelikle bazı terimlerin anlamlarına bakmak gerekirse ;

Koroner arter: Kalbi besleyen damarlardır.

Anjiografi: Damarların görüntülenmesidir.

Balon: Damarlarda geçici açıklık sağlamak için kullanılan milimetrik boyutta, kalp damarlarına kılavuz tellerle yollanan balonlardır.

Stent: Balonla geçici açıklık sağlandıktan sonra veya direkt daralmış veya tam tıkanmış damarın kendisine takılan, milimetrik kelepçe sistemine benzeyen metal cisimlerdir.

İlaçlı Stent: Takılan stentin sonradan tıkanmaması için içerisinde bazı kimyasal maddeler bulundurulmasıdır.

Tedavi Süreci Nasıl İlerler?

Öncelikle kalp krizi geçiren birisinin koroner anjiografi ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu işlem sadece damarların görüntülenmesi yani darlık olan bir bölge olup olmadığının tespit edilmesi demektir. Balon ve stent ise darlık görülen bir bölge var ise oraya uygulanır.

Kalp krizi tek bir durumdan oluşmamaktadır bu sebeple de bazı hastalar belli bir süre sonra anjiografi ünitesine alınabilir. Bu klinik durum ve özellikle EKG’de görülen bazı belirtilere göre karar verilen bir zamanlamadır.

Koroner anjiografiye alınan özellikle de tam tıkanan bir damarı açılan hastanın hayati tehlikesi tamamen geçmemiştir. Özellikle ilk 48 saat yoğun bakımda ritim ve tansiyon takibinin cihazlarla yapıldığı yoğun bakım ünitelerinde hastaların takip edilme sebebi budur. 

Hastanın görevi ise bundan sonra başlamaktadır. Takılan stentler yapılan balonlama işlemleri kalıcı açıklık sağlamaz, hastanın özellikle kan sulandırıcı ve kolesterol ilaçlarına devam etmesi ve stentdin açıklığını koruması için hayatidir. 

Hepinize sağlıklı günler dileklerim.