Kalp Krizinin Toplumsal Boyutu

Dr Dr
Dr. Dr Dr
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
Yayınlanma Tarihi: 20 Haz, 2022
Güncellenme Tarihi: 27 Haz, 2022
3 dakika okuma süresi
Kalp Krizinin Toplumsal Boyutu

Sadece toplumumuzu değil tüm dünya toplumlarını en çok ilgilendiren, hepimizin en çok aşina olduğu, en çok duyduğu ve maalesef en çok can alan, aciliyet düzeyi en yüksek olan hastalığını ele almaya başlıyoruz: “KALP KRİZİ!”

Kalp krizini duymayanımız yoktur hatta ne yazık ki eşimizden dostumuzdan yakınlarımızdan geçiren birileri muhakkak vardır. Ne yazık ki diyorum çünkü tüm hastalıklar içerisinde en çok hayat kaybıyla sonuçlanan, hatta kimi zaman hastaların hastaneye bile ulaşamayacağı ani kayıplarla sonuçlanabilen bir hastalık.

Kalp Krizi nedir, neden olur, nasıl tedavi edilir, sonrasındaki süreçler nasıldır? Bunları adım adım ele alacağız. Fakat bugün önce sosyoekonomik, demografik, topluma mal olan yönlerinden başlayacağız.

Kalp Krizinin Toplumsal Boyutu

Kalp krizi sadece yaşam kaybı değil fonksiyon kaybı da oluşturan bu yönüyle de önemli bir halk sağlığı ve toplum sorunu teşkil edebilen bir hastalık. Çünkü zamanında müdahale edilemediğinde kalıcı olarak kalp yetmezliği gelişmesinin de en sık sebebini oluşturmakta. Kalp yetmezliği ise insanın yaşam süresini kısalttığı gibi çalışma ve özel hayatını her alanda etkileyecek bir problem oluşturmakta.

Kalp krizi ne yazık ki her geçen gün daha da artan oranlarda görülmekte. Aslında bu hastalığı biraz bizler biraz da yaşadığımız hayat çağırıyor. Çağımız teknolojide, bilimde, tıpta birçok gelişmelerin olduğu, iletişimin son derece geliştiği, hatta sosyal medya yoluyla bile birçok şeye erişebildiğimiz bir çağ olmakla beraber endüstriyel hayatın getirdikleri gibi maalesef götürdükleri de olmakta.

Kalp Krizindeki Artışın Sosyal Sebebleri Nelerdir?

En önemlisi artık giderek daha stresli bir hayat yaşıyoruz ve giderek sağlıklı gıdaya erişimimiz daha da zorlaşıyor. İnsan ömrünün uzaması da bir paradoks olarak bu hastalığı çağıran bir etmen oluyor. Artık çocuk yaşta obezite ile tanışan bir toplum yapımız, sedanter yani hareketsiz yaşamın arttığı, dijitalleşmenin de etkisiyle aktif insanların azaldığı bir yaşantımız var.

İleriki yazılarımızda değineceğimiz kalp krizi riskini direkt artıran sebeplerden birisi olan sigara kullanma alışkanlığı da giderek artmış ve giderek çocuk yaşlara kadar inmiş durumda. Burada gözden kaçan, sigara kadar zararlı olmadığı lanse edilen nargile ve elektronik sigaranın da ne kadar gizli katiller olduğunu söylemekte yarar var. Nargile kafeler her yerde. Gençlerimiz hep buralarda zaman geçirmekte. Tüm bunlar yüzünden kalp krizi geçirme yaşında risk artışı en az 10 yıl genç yaşlara kaymış durumda.

Kalp krizi ile ilgili tüm detayları düzenli olarak ele alacağız. Ayrıca tüm sorularınızı sormak için her zaman iletişime açık olduğumu belirtmek isterim. Sağlıklı günler dilerim.