Ritim Bozukluğu Nedir Ne Değildir?

Dr Dr
Dr. Dr Dr
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
Yayınlanma Tarihi: 02 Eyl, 2022
Güncellenme Tarihi: 02 Eyl, 2022
3 dakika okuma süresi
Ritim Bozukluğu Nedir Ne Değildir?

Herkese merhabalar. Bugün kardiyolojide en sık hasta başvurusu sebeplerinden olan çarpıntı ve ritim bozuklukları konusuna giriş yapacağız. Kardiyolojide hastalar en çok göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı şikayeti ile başvurmaktadır. Hastalar çarpıntıyı daha çok kuş çırpınması, ayva yutmuş gibi olmak, boşluk hissi gibi deyimlerle anlatmaktadır. Bu deyimlerin altında kalbin doğal süreçlerinden kaynaklı hızlanması çıksa da zaman zaman önemli ritim bozukluklarını da teşhis edebilmekteyiz. 

Peki Ritim Bozukluğunun Önemli Olması Ne Demektir?

Genellikle bundan hayatı tehdit edici sonuçlar doğuran ritim bozukluklarını anlamalıyız, özellikle ani ölüme yol açan ventriküler taşikardi dediğimiz ritim  bozukluğu ve inme gibi hasar bırakan hastalıklarla sık ilişkide olan atrial fibrilasyon dediğimiz ritim bozukluğu bu konuda ilk akla gelenleri teşkil etmektedir.

Çarpıntı şikayeti ile başvuran hastaların bu şikayetlerinin altından genellikle ritim bozukluğundan ziyade kalbin fizyolojik (herhangi bir hastalıktan kaynaklanmayan) hızlanması çıkmaktadır. Sinüs taşikardisi dediğimiz bu durumun altında yatan bir klinik durum sıklıkta görülmektedir. Örneğin enfeksiyon, yoğun kafein tüketimi, ağır efor, stres, tiroid fonksiyon bozukluğu, kansızlık, ağrı vb. gibidir. Bir hastalık durumu olmadığı için tedavisi de altta yatan anormal durumun düzeltilmesi yönündedir. 

Kalbin atımlarını her hasta hassasiyetle fark etmemektedir. Kimi hasta grubu çok yüksek kalp atımlarında bile hiçbir şikayetde bulunmazken kimi hasta 24 saatlik süre boyunca yalnızca 5-10 defa hissettiği tekleme hissini saati saatine söylemektedir. Bu hastalar zaman zaman kalbin çarpışını hızlı ya da yavaş da olsa hissedebilmektedirler. 

Ritim Bozukluklarının Çeşitleri Nelerdir?

Ritim bozuklukları genel olarak kalbin kulakçık ve karıncıklarından kaynaklananlar şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Özellikle kalbin karıncık bölgesinden kaynaklanan ritim bozuklukları biz hekimleri daha çok endişelendirmektedir. Genellikle bayılma, tansiyon düşüklüğü ve en kötü senaryo olan ani ölümler genellikle bu türden ritim bozuklukları sebebiyle olmaktadır.

Ritim Bozukluğu Gelişmesi İçin Genel Riskler Nelerdir?

Eğer daha önceden yapısal olarak bir kalp hastalığının varsa, özellikle kalp damar hastalığı, kalp kapak hastalığı ve en önemlisi de doğuştan veya sonradan gelişmiş bir kalp yetmezliği, kalp kasını ilgilendiren hastalığınız varsa ritim bozukluğu yaşama riskiniz yüksektir. 

Bazı metabolik hastalıkların kontrol edilmesi de önem arz etmektedir bu hastalıklar:

  • Diyabet 
  • Tiroid hastalığı
  • Kolesterol yüksekliği
  • Yüksek tansiyon
  • Obezite
  • Koah  
  • Uyku apne sendromlarıdır. 

Hepinize sağlıklı günler dilerim.