Boyunuz Kısa Diye Üzülmeyin! Boy Uzatma Nedir, Nasıl Yapılır?

İbrahim Mustafa ÇİMEN
Op. Dr. İbrahim Mustafa ÇİMEN
Özel Rami Hastanesi
Yayınlanma Tarihi: 03 Mar, 2022
Güncellenme Tarihi: 27 Haz, 2022
1 dakika okuma süresi
Boyunuz Kısa Diye Üzülmeyin! Boy Uzatma Nedir, Nasıl Yapılır?

Boy Uzatma Nedir?

Boy uzatma ameliyatı kaza yada doğumsal hastalıklar sonrasında kısa kalmış kemik dokusunu uzatma amaçlı kullanıldığı gibi günümüzde estetik amaçlı da yapılabilmektedir.

Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Boy uzatma ameliyatı tamamiyle içerde ve kombine teknik dediğimiz tekniklerle yapılabilmektedir. Tamamen içerde dediğimiz yöntemde osteotomi dediğimiz kemik kesileri yapıldıktan sonra kemik içerisine manyetik çiviler yerleştirilir. Bu çiviler uzaktan kumandalı özel yönlendiriciler ile uzatılır. Böylelikle kemikte uzama sağlanmış olur.Kombine yöntemde ise kemik kesileri yapıldıktan sonra hem içeriye implant yerleştirilerek kemiğin istenen eksende uzaması sağlanır hem de kemik dışına yerleştirilen eksternal fiksatör dediğimiz cihazlarla da kemik uzaması sağlanır.

Boy Uzatma Ameliyatından Sonra Bacağımın Üzerine Basabilir Miyim?

Boy uzatma ameliyatından sonra koltuk değnekleri ile hastanın parsiyel dediğimiz tam olmayan yük verme ile yürümesine izin verilir.

Boy Uzatma Ameliyatı ile Kaç cm Uzama Sağlanabilir?

Boy uzatma ameliyatında kemik kesileri yapılıp ameliyat tamamlandıktan sonra ortalama 1 hafta latent faz dediğimiz bekleme sürecine geçirilir. Sonrasında uzatmaya başlanır. Uzatma günde 4 sefer 0,025 mm olarak yani günde toplam 1 mm olarak yapılır. Yani 1 ayda yaklaşık 3 cm uzatma sağlanabilir. İstenen uzunluk sağlandıktan sonra uzatma bırakılır ve kemik kaynamasının tamamlanması beklenir. Ortalama uzatma miktarı kemiğe ve hastaya göre değişmekle birlikte 7-8 cm civarında olmaktadır.