Diğer Uzmanlık Alanları

Arama kutusunu kullanarak uzmanlık alanı bulun.

Spor Hekimliği

Doktor Uzmanlık Alanları (Branşlar)

Spor Hekimliği Makaleleri
Spor Hekimliği Makaleleri
(0 makale)
Spor Hekimliği Soruları
Spor Hekimliği Soruları
(0 soru)

Spor Hekimleri

Tüm Branş Doktorlarını/Uzmanlarını Görüntüle
Fzt. Mert SEVİNÇ
Ümraniye/İstanbul
Uzm. Dr. Selçuk GÜL
Küçükçekmece/İstanbul
Dr. Öğr. Üyesi Sertaç YAKAL
Fatih/İstanbul
Prof. Dr. İbrahim AZBOY
Bağcılar/İstanbul
Prof. Dr. Erdem KAŞIKÇIOĞLU
Beşiktaş/İstanbul

Spor Hekimliği Nedir?

Spor hekimliği, fiziksel uygunluk ile spor ve egzersiz ile ilgili  yaralanmaların tedavisi ve önlenmesi ile ilgilenen bir tıp dalıdır. Spor hekimleri, tıp eğitimini tamamlamış ve spor hekimliği veya 'spor ve egzersiz hekimliği' dallarında uzmanlaştırılmış kişilerdir.

Spor Hekimliği Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Spor Hekimliği Uzmanları; çıkıklar, kırıklar, burkulmalar ve travmalar gibi çok çeşitli hastalıklara bakar. Egzersiz fizyolojisi ve biyokimyası, iç hastalıkları, spor travmatolojisi gibi konulara ilgilenmenin yanı sıra, dinlendirici (rekreatif) amaçlı spor yapanların düzenli statik ve dinamik muayenelerini yapmak, performans ölçümleri ve takipleri üzerinde durmak, spor yaralanmalarının oluş mekanizmalarını tespit edip yaralanma ihtimalini düşürmek, antrenmanların sporcular için daha faydalı hale gelmesini sağlarken yaralanan sporcuları mümkün olan en kısa süre içerisinde eski performansına getirmek gibi önemli hizmetler vermektedirler. Bunların haricinde obezite, osteoporoz, koroner kalp hastalıkları, astım ve şeker hastalığı gibi pek çok kronik hastalığın önlenmesi ve tedavi edilmesine yönelik egzersiz reçeteleri uygulamaları da spor hekimlerinin diğer hizmet alanlarını kapsamaktadır.

Spor Yaralanmalarının Nedenlerini İki Başlıkta İnceleyebiliriz;

  • Çevresel Nedenler: Isınmadan fiziksel sınırları zorlamak, yanlış malzeme seçimi, spor kurallarına uymamak, kötü hava koşulları ve spora uygun olmayan zemindir.
  • Bireysel Nedenler: Zayıf kas ve kemik yapısı, daha önceden geçirmiş olduğunuz hastalık, yaralanma ve ameliyat, kronik hastalıklar, enfeksiyonlar, psikolojik problemler, yaş ve cinsiyettir.

Yaralanmalarını Önlemek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler?

  • Daha önceden bilinen sağlık problemi mevcut olduğu takdirde, spor yapmaya karar vermeden önce doktora danışılmalı ve riskli sporlardan uzak durulmalıdır. 
  •  Temas ya da yarışma sporuna başlamadan evvel, en az 15-20 dakika ısınma ve adaleleri germe     egzersizleri yapılmalıdır.
  • Yapılacak spora dair detaylı bir şekilde bilgi edinilmeli ve bu spora uygun giysi, ayakkabı ve malzeme kullanılmalıdır.
  • Spor esnasında aşırı yorgunluk, çarpıntı ve baş dönmesi gibi durumlar oluştuğu takdirde, spora son verilmelidir.
  •   Öncelikle, sağlık taraması ile spora engel bir durumun olup olmadığı saptanmalıdır.