El, Ayak ve Ağız Hastalığı Nedir?

Ahmet KÖSE
Uzm. Dr. Ahmet KÖSE
Dr. Ahmet Köse Muayenehanesi
Yayınlanma Tarihi: 19 Tem, 2022
Güncellenme Tarihi: 19 Tem, 2022
2 dakika okuma süresi
El, Ayak ve Ağız Hastalığı Nedir?

El, ayak, ağız hastalığı 10 yaş altı çocuklarda sık görülen bulaşıcı bir hastalıktır ve yüksek ateş, bademcikte kızarıklık, ağız içinde aft ve ciltte döküntü şeklinde kendini belli eder. Çocukların el, ayak ve bileklerinin neredeyse tamamını kırmızıya boyar. Sonraki günlerde döküntüler suçiçeğine benzer içi sıvı dolu kabarcıklara dönüşür ve bir hafta içinde kaybolur.

Korunma Yolları Nelerdir?

El-ayak-ağız hastalığına korunmanın en etkili yöntemi hijyendir.

Nasıl Bulaşır?

Ülkemizde yaz aylarında ve sonbahar başında sık görülüyor.Hasta kişinin hapşırması ve öksürmesiyle, tükürükle, lezyonların olduğu deriye yakın temasla ve idrar-dışkı yoluyla bulaşabiliyorYazın havuz sezonunun açılması ve enfekte havuz sularının yutulması ise ayrı bir risk oluşturuyor.

Hastalık Süreci Nasıldır?

Döküntüler

 İlk 3 günün sonunda el, ayak ve ağız çevresinde suçiçeği benzeri, içi su dolu kabarcıklar dikkati çeker.  Suçiçeğinden farklı olarak gövdede değil el-ayak ve ağız çevresinde oluşur. 

Kabarcıklar

El ve ayak içleri, parmak aralarının yanı sıra ayak tabanlarını da donatan içi sıvı dolu kırmızı kabarcıklar hem ağrı, sızı hem kaşıntıya neden olur. 

Hastalığın Tedavisi Nasıldır?

Enterovirüs ailesinden coxsacki virüsünün yol açtığı bu hastalık yaz ve sonbahar aylarında salgın yoluyla kolayca bulaşabilir. Hastalık virüs hastalığı olduğu için antibiyotik tedavisi etkili değildir ve hastalık bir hafta içinde kendiliğinden geçer. Bu sürede hasta çocuğun başkalarıyla yakın temasta olmaması önemlidir.Boğazda aft denilen yaralar olur ve çocukta yutma problemi ve buna bağlı iştahsızlık görülebilir.

Hastalığı geçirecek bir tedavi ya da aşı bulunmuyor.Kaşıntı giderici losyonlar ve boğaz ağrısı için spreyler verilebiliyor. Ayrıca doktor tarafından ateş düşürücü ve boğaz ağrısı için ağrı kesiciler önerilebiliyor.