KİFOZ (Kamburluk)

Mert SEVİNÇ
Fzt. Mert SEVİNÇ
GoFizyoterapi
Yayınlanma Tarihi: 24 Nis, 2024
Güncellenme Tarihi: 24 Nis, 2024
6 dakika okuma süresi
KİFOZ (Kamburluk)

İçindekiler

Kifoz, sırtın üst kısmının normalden daha yuvarlak görünmesine neden olan omurganın eğriliğidir. Kifoz kelimesini kısaca “kamburluk” olarak ifade edebiliriz. Bazen kifoz, sırtın anormal derecede kavisli veya kambur görünmesi dışında herhangi bir belirtiye neden olmaz. Ancak bazı durumlarda bu durum aşağıdakilere neden olur:

1. Sırt ağrısı  ve sertlik

2. Omurganın hassasiyeti

3. Yorgunluk

Doğumdan yaşlılığa kadar olan dönemde omurganın sagittal dizilimi sürekli değişir. Doğum sırasında oksipitalden sakruma kadar tüm omurga kifotik posturdeyken ayakta dik durmayla beraber ilk önce lomber bölgede lordoz ardından torakal bölgede fizyolojik kifoz oluşmaya başlar.

Gruplama

Kifoz derecesine göre incelendiğinde; düşük dereceli (postural roundback gibi) ve geniş dereceli (angular gibbus deformitesi, konjenital kifoz, Pott hastalığı ve en bilinen şekli Scheuermann) olarak iki gruba ayrılır.

Kifoz Etiyolojisi

Travma sonrası kifoz ortaya çıkabileceği gibi, gelişimsel olarak ortaya çıkan doğumsal gelişim anomalilerine bağlı kifoz oluşabilir. Kifoz etiyolojileri içinde dejeneratif disk hastalıkları, enflamatuvar hastalıklar, enfeksiyöz nedenler, kas ve nöromusküler hastalıklar ve cerrahi sonrası iatrojenik nedenler sayılabilir. 


1. Postüral Kifoz: En sık görülen kifoz türü olan postüral kifoz genellikle ergenlik döneminde fark edilir hale gelir. Klinik olarak kötü duruş veya kamburluk olarak fark edilir ancak omurganın ciddi yapısal anormallikleri ile ilişkili değildir. Postural kifozun neden olduğu torakal eğrilik tipik olarak yuvarlak ve pürüzsüzdür ve genellikle dik durmaları istendiğinde düzeltilebilir.


Postüral kifoz kızlarda erkeklere göre daha sık görülür. Nadiren ağrılıdır ve eğrilik ilerlemediği için genellikle yetişkin yaşamında sorunlara yol açmaz.


2. Scheuermann Kifozu (Juvenil kifoz): Scheuermann hastalığı ilk kez Danimarkalı radyolog Holger Werfel Scheuermann tarafından tanımlamıştır. Çok genç erişkinlerde görülen rijid kifozudur. Genelde alt torakal ve üst lomber bölgede görülür. Birkaç omurga segmentini etkileyebileceği gibi omurganın tamamında da görülebilir. Genelde 13-16 yaşları arasındaki çocuklarda görülmektedir. Hastalar genelde yaşıtlarına göre uzun boyludurlar. Scheuermann Hastalığı’nın vertebral epifizde büyüme bozukluğundan kaynaklandığını bildirilmiştir. Scheuermann Hastalığının tanısı için ilk kriterleri Sörenson tarafından belirlenmiştir:


2.1. 3 ve daha fazla sayıda vertebrada 5 derecenin üzerinde kamalaşma.

2.2. Sagital planda 40 derecenin üzerinde kifoz.

2.3. Vertebra uç plağında düzensizlik.


Scheuermann Hastalığında en sık görülen bulgular ağrı ve şekil bozukluğudur. Scheuermann Hastalığın’da ağrı genelde uzun süreli oturma ve hareketle apikal bölgenin olduğu yerde ortaya çıkar. Büyümenin durmasıyla beraber ağrı da azalır.


3. Konjenital Kifoz (doğumsal): Konjenital kifoz terimi ilk kez Von Rokitansky tarafından kullanılmıştır. Kız çocuklarında erkeklere göre daha sık görülür. Spinal kolonun herhangi bir yerinde görülmekle beraber apeks en sık T10 ve L1 arasında görülür. Yapılan çalışmalarda kifozun derecesinin adölesan dönemle birlikte arttığı ve büyümenin durmasıyla birlikte kifoz derecesindeki artışın azaldığı görülmüş. Konjenital kifozun ilerlemesi klasik olarak Cobb açılarının ölçülmesi ile takip edilse de eğriliğin apeksinde ne olduğunu açıklamaz.


Kifozun Nedenleri;

- Kötü duruş

- Omurganızdaki kemiklerin yapısal anormallikleri

- Kemik büyüme anormallikleri (kemiğin şekli)

- Omurga yaralanması

- Yaş