Diz Dejenerasyonu Nedir?

Mert SEVİNÇ
Fzt. Mert SEVİNÇ
GoFizyoterapi
Yayınlanma Tarihi: 14 Mar, 2024
Güncellenme Tarihi: 14 Mar, 2024
5 dakika okuma süresi
Diz Dejenerasyonu Nedir?

Dizde dejenerasyon, diz eklemindeki kıkırdak ve dokuların zamanla yıpranması ve bozulması anlamına gelir. Akut travma hikayesi olmayan, yavaş progresyonlu doku dejenerasyonu ile karekterizedir. Dizde ağrı, kilitlenme ve fonksiyon kaybına neden olur. Semptomlar, genellikle bilinen bir travma olmadan sinsi başlangıçlıdır. Diz ağrısı sıklıkla eklemin posteromedial veya posterolateraline lokalizedir. Ağrı, sıklıkla geçici, bıçak saplar tarzda ciddi ve yürümekle artan niteliktedir. Dizi zorlayıcı aktiviteler veya tekrarlayıcı mikrotravma, olguların %75’inde bulunan dejeneratif menisküs yırtığı toplumda oldukça sıktır. Bu hastalarda varus deformitesi, eklem aralığının daralması ve diz fleksiyonunda kısıtlılıkla birlikte yaygın diz ağrısı varsa, osteoartrit ön plandadır. Osteoartrit, spor sırasında meydana gelen yırtıkların yanı sıra menisküs yapısının bozulması ve zayıflaması yoluyla kendiliğinden menisküs yırtılmasına da yol açabilir.

Dejeneratif bir menisküste patella veya kıkırdak ile ilgili sorunlar da olabilir. Dizin esnetilmesi ve yüklenmesiyle semptomlar sıklıkla kötüleşir; çömelme ve diz çökme gibi aktiviteler zayıf bir şekilde tolere edilir. Fizik muayenede, medial eklem hassasiyeti olguların %70’inden fazlasında bulunur. McMurray testi hastaların sadece 1/3’ünde pozitiftir. 

Menisküs dejenerasyonu her zaman menisküs yırtığı demek değildir. Grade 1 menisküs dejenerasyonu olan hastaların neredeyse hiçbirinde menisküs yırtığı tespit edilmez. Grade 3 menisküs dejenerasyonu olgularının çoğunda menisküs yırtığı tespit edilir.

Dejeneratif menisküs yırtıkları:

· Travma olmadığında ortaya çıkar. 

· Menisküs dokusu belli bir dereceye kadar bozulmuştur.

· Rahatsız edici semptomlar arasında, eklem kapsülünün gerginliğindeki anormal bir artışın neden olduğu, etkilenen bölüme bağlı olarak medial veya lateral diz ağrısı yer alır.

Tedavi:

Fiziksel tıp ve rehabilitasyon uygulamaları ile vücut sağlığında iyileşme sağlanabilmektedir Ameliyat gerektiren ilerlemiş sorunlar dışında ameliyat sonrası iyileşme sağlamak veya  ameliyatsız tedavi için fizik tedavi tercih edilebiliyor. Fizyoterapi sayesinde, eski hareketliliğini geri kazanırken, ağrılardan kurtulabilir ve hızlı iyileşme sağlanabilir. Fizik tedavi uzmanı ile yapılan diz kontrolleri sayesinde yaralı dizinizde güçlendirme sağlanabilir. Dizdeki kaslar güçlendirilerek, dize yüklenen ağırlığın kaldırılması ve olası sorunların önüne geçilebilir.

Fizik tedavide, eklem hareket açıklığını (ROM) koruyucu, kalça ve hamstring fleksibilitesini iyileştirici ve diz propriyosepsiyonunu koruyucu egzersizler uygulanır.