DONUK OMUZ(FROZEN SHOULDER)

Mert SEVİNÇ
Fzt. Mert SEVİNÇ
GoFizyoterapi
Yayınlanma Tarihi: 15 May, 2023
Güncellenme Tarihi: 15 May, 2023
5 dakika okuma süresi
DONUK OMUZ(FROZEN SHOULDER)

İçindekiler

Donuk Omuz Sendromu (frozen shoulder, adheziv kapsülit)

Kolumu kaldırmakta zorlanıyorum, saçımı tarayamıyorum, gece üzerine yatamıyorum kolumu arkaya götüremiyorum diyorsanız donuk omuz adayı olabileceğinizi söyleyebiliriz.Omuzda geçmek bilmeyen ağrılar ve/veya tutulma hissiyle ortaya çıkan, adheziv kapsül iltihabı da denen bir rahatsızlık olan donuk omuz, uygun tedavi edildiği takdirde zaman içinde düzelme gösterir.

Donuk Omuz Nedir?

Donuk omuz sendromu (adheziv kapsülit), omuz eklem kapsülünün daralması, kalınlaşması ve iltihaplanmasıyla birlikte eklem içi sıvısının azalmasına bağlı olarak omuz hareketlerinizin kısıtlanmasına yol açan bir hastalıktır.

Daha çok tek omuzda görülmekle birlikte, her iki omuzda da ağrı ve hareket kısıtlılığı meydana gelmesi olasıdır.

Donuk Omuz Neden Olur?

Donuk omuz sendromu, omuz ekleminin çevresinde yer alan yumuşak dokuların, özellikle de eklem kapsülünün sertleşmesiyle ortaya çıkar. Kalınlaşan ve kısalan bu dokular omuz hareketini engeller. Donuk omuz sendromu yavaş seyreden bir hastalıktır.

Çok çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana çıkabilen donuk omuz sendromu için genellikle altta yatan bir neden saptanması güçtür.

Omuzun incinmesinden yıllar sona donuk omuz meydana gelebildiği gibi, omuz ekleminin uzun süre hareketsiz kalmasına neden olabilen kalp krizi gibi rahatsızlıklar ya da düşme, çarpma gibi travmalar sonucunda da geliştiği gözlenmiştir.

Şeker hastalığı, iltihaplı romatizma, omuz ekleminde kireçlenme, omuz sıkışma sendromu ve kas tendon yırtıkları da donuk omuz sendromunun gelişmesinin nedenleri arasında sayılabilir.

Donuk Omuz Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda daha sık görülen donuk omuz rahatsızlığı ortopedide çok karşılaşılan bir problemdir.

Oldukça ağrılı ve omuz hareketini kısıtlayıcı bir rahatsızlıktır. İlerlemiş vakalarda omuzda hareket kabiliyeti son derece kısıtlı olabilir. Hastalar günlük yaşantılarında ihtiyaç duydukları basit işleri bile yapamayacak duruma gelebilirler. Birçok hastada geceleri ağrıların arttığı görülür.

Donuk omuz sendromunun belirtileri:

Kolun hareket ettirilmesiyle artan omuz ağrısı

Üzerine yatmakla artan omuz ağrısı

Kolu belli bir noktadan fazla kaldıramamak veya döndürememek

Uyutmayacak derecede şiddetli omuz ağrısı

Omuzda, günlük işleri yapmayı güçleştirecek ölçüde ağrı

Donuk Omuz Evreleri

Donuk omuzda klinik tablo genellikle üç evre şeklinde seyreder.

1. Evre (Yangı evresi)

Omuzda başlayan şiddetli ağrıyı ilerleyen zamanda eklem tutukluğu takip eder. Omuz ağrıları özellikle geceleri daha da şiddetlenir. Donuk omuzun ilk evresi 2 ila 9 ay arası sürebilir.

2. Evre (Donma evresi)

Donuk omuzun ikinci evresinde ağrının kısmen hafiflediği gözlemlenebilir. Fakat tutukluk devam eder ve hastalar, günlük işleri yaparken omuz hareketlerini yapamaz hale gelir. İkinci evde 4 ila 6 ay arasında sürer.

3. Evre (Çözülme evresi)

Ağrıların azaldığı, omuz ekleminde tutukluk ve hareket kısıtlılığının giderek azalmaya başladığı iyileşme evresidir. Bu evre de 6 ay ila 3 yıl arasında sürebilir.

Donuk Omuz Tanısı Nasıl Konulur?

Donuk omuz tanısı; belirtileriyle birlikte hasta hikayesi dikkatlice incelenerek uzman hekim tarafından konulabilir.

Omuzunuzun hareket kabiliyetini test ederek gözlemleyen doktorunuz, gerekli hallerde Manyetik Rezonans ( MRI ) görüntüleme tetkiklerini de isteyebilir. Tetkik sonuçlarınızı muayene bulgularıyla birlikte inceleyen uzman hekim tarafından tanı konulur.

Donuk Omuz Tedavisi

Donuk omuzun tedavisinde öncelikle ilaç tedavisi ve fizik tedavi tercih edilir. İlk olarak omuz ağrısını kontrol altına almak için ilaç tedavisi uygulanabilir.

Omuz eklemini hareketsizlikten korumak en önemli koruyucu tedbirdir. Donuk omuzun tedavisinde; fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri uygulandığında hastalık tedavi edilebilir.

Uzman bir omuz terapisti, uygulayacağı rehabilitasyon ve manipülasyon teknikleriyle iyileşmenizi hızlandıracak ve daha az ağrı çekmenizi sağlayacaktır.

Bunların yanı sıra, omuz eklemine uygulanacak ozon enjeksiyonu eklem hareket açıklığını kolaylıkla sağlamak için çok etkili olacaktır.

Ayrıca Kortizon iğnesi de doğrudan eklemin içine enjekte edilebilir. Kortizon, donmuş omuz sendromunu geçirmez ama genellikle ağrıyı, omuz esnetme hareketlerini yapmaya olanak sağlayacak ölçüde azaltması amaçlanır. Buna rağmen omuza yapılacak eklem içi kortizon enjeksiyonları gelişigüzel yapılmamalıdır. Sadece ağrıyı azaltmak amaçlı yapılan kortizon enjeksiyonunun doku iyileşmesini engellemesi de mümkündür.

Donuk omuz tedavisinde; hastanın değerlendirilmesi ve sebebe yönelik tedavisinin düzenlenmesiyle, ömür boyu sürebilecek omuz ağrısı ve kolunu tam kullanamama sorunundan kurtulabilmek mümkün olabilmektedir.