Kanser Cerrahisi Nedir?

Cenan OKTAY
Op. Dr. Cenan OKTAY
Medistanbul Hastanesi
Yayınlanma Tarihi: 28 Nis, 2022
Güncellenme Tarihi: 27 Haz, 2022
2 dakika okuma süresi
Kanser Cerrahisi Nedir?

Kanser Nedir?

Kanser, hücrelerin kontrolsüz ve normal olmayan biçimde büyüyerek diğer dokuları tahrip etmelerine verilen isimdir.

Kanser Cerrahisi Nedir?

Kanser cerrahisi, hastalığın teşhis ya da tedavisi için parça çıkarılması işlemidir. Kanser tedavisinin bilinen en eski yöntemi ameliyat yani cerrahi işlemlerdir. En klasik yöntemlerden biri invaziv cerrahidir. Bu yöntemde deri kesilerek kanserli dokuya ulaşılır. Bir de minimal invaziv cerrahi yani en küçük deliklerden yapılan cerrahi tekniklerden biridir, hastaya en az zararı verir oldukça gündemdedir. Bu amaçla, laparoskopik cerrahi (kansız ameliyat), robot cerrahisi (DaVinci robotu ile), doğal açıklık cerrahisi (natural orifice surgery, ağız boşluğu, rektum ve vajina yolu ile), tek delikten laparoskopi (SİLS) kullanılan diğer tekniklerdendir.

Kanser Ameliyatlarının Diğer Ameliyatlardan Farkı Nedir?

Kanser ameliyatlarının (cerrahisi) diğer ameliyatlardan en belirgin farkı tümörün tekrar etmemesi için tümöre mümkün olduğunca dokunmadan, delmeden ve özellikle küratif (tedavi edici) kanser ameliyatlarında daima etrafta mutlaka sağlıklı doku kazanılarak tümörlü dokunun lenf bezleri ve etkilediği tüm yandaş organlar ile birlikte eksiksiz olarak çıkartılmasıdır. Bu da cerrahın tüm çevre dokulara hakimiyetini ve bir sorun olduğu zaman çalıştığı bölgedeki tüm dokularda gelişen sorunları düzeltebilme yetisi olmalıdır.

Kanser Ameliyatınız İçin Nasıl Doktor Seçmelisiniz?

Doktor seçimi sağlınıza kavuşmanız, geçireceğiniz cerrahi işlemin başarısı ve kanserin tekrar etmemesi açısından büyük oranda çok önemlidir. Hasta kendisini olduğu gibi ifade edebildiği ve rahat hissettiği, cerrahi deneyimleri bilinen doktoru seçmelidir. Kendinizi güvende hissettiğiniz, ılımlı yaklaşabildiğiniz hiçbir sorunuzu yanıtsız bırakmayan ve tamamen emin olduğunuz, ameliyata mental açıdan sizi hazırlayan bir hekim ile bu zorlu süreci yönetmek daha güzel sonuçlar elde ettirecektir. Şunu unutmamalıyız ki, cerrahi işlem gerektirerek ameliyat aşamasına gelen bir rahatsızlıkta düşünmemiz gereken, çözüm odaklı ve işlemi en doğru şekilde yapacak bir kanser cerrahı seçip, seçmediğinizdir. 

Kanser Ameliyat Tipleri Nelerdir?

  • Profilaktik (Koruyucu kanser)
  • Diagnostik (Tanısal kanser)
  • Evreleme amaçlı kanser 
  • Küratif (Tedavi edici kanser)
  • Debulking (Tümör hacmini azaltan kanser)
  • Palyatif (Geçici çözüm sağlayan kanser)
  • Suportif (Destekleyici kanser)
  • Rekonstrüktif (Doku bütünlüğünü sağlamaya yönelik kanser)