Vajinal Akıntı Nedir ? Yan Etkileri Belirtileri Ve Çözüm Yolları Nelerdir ?

Ebru COŞKUN
Op. Dr. Ebru COŞKUN
Ebru Coşkun Muayenehanesi
Yayınlanma Tarihi: 29 Nis, 2022
Güncellenme Tarihi: 25 Tem, 2022
7 dakika okuma süresi
Vajinal Akıntı Nedir ? Yan Etkileri Belirtileri Ve Çözüm Yolları Nelerdir ?

Vajinal Akıntı

Vajinal akıntı adet döngüsünün normal bir parçasıdır ve ay boyunca renk ve kıvam değişir. Bununla birlikte, bazı akıntı türleri altta yatan bir hastalığa işaret edebilir.

Vajinal Akıntı nedir?

Vajinal akıntı vajina ve serviksteki küçük bezlerden salgılanan sıvıdır. Bu sıvı, vajinayı ve üreme sistemini temiz ve sağlıklı tutarak eski hücreleri ve kalıntıları çıkarmak için her gün vajinadan sızar.

Vajinal akıntı miktarı kişiden kişiye önemli ölçüde değişebilir. Bir kişinin adet döngüsünün neresinde olduğuna bağlı olarak renk, tutarlılık ve miktar da günden güne değişebilir:

Adet öncesi akıntı, hem adet döngüsünde hem de hamilelikte rol oynayan bir hormon olan progesteronun artan varlığı nedeniyle koyu kıvamlı veya beyaz olma eğilimindedir.Döngünün diğer aşamalarında, vücutta östrojen seviyesi daha yüksek olduğunda, vajinal akıntı berrak ve sulu olma eğilimindedir. Akıntı, vajinanın kayganlığına ve bakterilerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

Ayrıca kadınların adet döngüsünü takip etmeleri için yol gösterici olabilir.

Vajinal akıntı adet döngüsü boyunca değişir.

ADETİN 1-5. Günlerinde: Döngünün başlangıcında, kalınlaşan endometriyum (rahim iç zarı) kanla birlikte döküldüğü için akıntı kırmızı veya kanlıdır.

6-14. Günlerinde: Normalden daha az vajinal akıntı olur. Yumurta gelişmeye ve olgunlaşmaya başladığında, servikal mukus (rahim ağzı sümüksü salgısı) koyulaşır ve beyaz veya sarı olur. Akıntıyı yapışkan olarak hissedebilirsiniz.

14-25. Günlerinde: Yumurtlama sırasında. Akıntı tipik olarak berrak, esnek ve suludur. İnce bir kıvam, spermin yumurtaya ulaşmasına yardımcı olur. Yumurtlamadan önce, genellikle normal miktarın 30 katına kadar daha fazla akıntı olur.Yumurtlamadan sonra. Daha yüksek progesteron seviyeleri, akıntının beyaz görünmesine neden olur. Bu tür deşarj 14 güne kadar sürebilir. Kalın ve yapışkan olabilir, ancak yumurtlama sırasında olduğundan daha az olacaktır.

25-28. Günlerinde: Servikal mukus incelir ve miktarı azalır. Adetten hemen önce, akıntı sarımsı bir belirti ile beyaz olabilir. Bir süre sonra vajinadan çıkan eski kandan oluşan bir miktar kahverengi akıntı olabilir. Bundan sonra adet kanaması parlak kırmızı başlayana kadar 3-4 gün geçebilir.

KIRMIZI AKINTI

Kırmızının tonu, parlaktan koyu pas rengine kadar değişebilir. Kırmızı akıntı, en çok adet dönemindeki kanamanın sonucudur.Adet kanaması, ortalama olarak her 28 günde bir olur, ancak normal aralık 21 ila 35 gün arasındadır. Adet ortalama 3-5 gün (2-8 gün arasında değişebilir) sürer.

ADET DÖNEMLERİ ARASINDA ARA KANAMANIZ OLURSA MUTLAKA DOKTORA GÖRÜNMENİZ GEREKİR. MENAPOZA GİRDİKTEN SONRA (EN AZ 1 YIL ADET OLMAZSANIZ) VAJİNAL KANAMANIZ OLURSA MUTLAKA DOKTORA BAŞVURMANIZ GEREKMEKTEDİR.MENAPOZ SONRASI KANAMA, KADIN ÜREME ORGANLARIYLA İLGİLİ KÖTÜ HUYLU BİR HASTALIK SEBEBİYLE OLABİLİR. “

BEYAZ AKINTI

Beyaz, krem ve sarı renler. Bir kişinin başka semptomları yoksa, beyaz akıntı büyük olasılıkla sağlıklı kayganlık belirtisidir. Tedaviye gerek olmayan fizyolojik akıntıdır. Beyaz akıntı süt kesiği şeklinde peynirimsi bir kıvama sahipse veya kaşıntı, tahriş, şişlik, ilişkide ağrı, yanma eşlik ediyorsa, bu bir enfeksiyona (mantar enfeksiyonu) işaret edebilir. Doktora görünmeniz gerekir.

SARI -YEŞİL AKINTI

Akıntının çok hafif sarı bir tonda olması soruna işaret etmeyebilir. Açık sarı akıntı yediğiniz yiyeceklere veya aldığınız diyet takviyelerine bağlı olabilir. Sarı, sarımsı-yeşil veya yeşilin daha koyu bir tonu olan akıntı, genellikle bakteriyel veya cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonu işaret eder. Vajinal akıntı kalın veya pütürlüyse veya kötü bir kokusu varsa hemen bir doktora görünün.

PEMBE AKINTI

Pembe akıntı en sık adet öncesi lekelenme ile oluşur. Bununla birlikte, erken gebelikte gebelik kesesinin yerleşmesine bağlı yerleşme kanamasının bir işareti de olabilir. Bazen yumurtlamadan sonra biraz lekelenme olabilir ve bu da pembe akıntıya neden olabilir. Cinsel ilişki vajina veya servikste küçük yırtılmalara veya tahrişe neden olduysa, cinsel ilişkiden sonra akıntı pembe olabilir.

ŞEFFAF AKINTI

Çoğu sıradan vajinal akıntı açık veya beyazımsıdır. Kaygan veya yumurta akı kıvamında olabilir. Bir kişinin yumurtlamadan hemen önce, cinsel uyarılma sırasında ve hamilelik sırasında daha net, kaygan akıntı yaşaması muhtemeldir.

GRİ AKINTI

Gri vajinal akıntı sağlıklı değildir ve bakteriyel vajinoz (BV) adı verilen yaygın bir bakteriyel enfeksiyonun belirtisi olabilir. Bakteriyel vajinosis enfeksiyonunda; kaşıntı, tahriş, çürümüş balık kokusu, vulva veya vajinal çevresinde kızarıklık olabilir. Gri akıntısı olan herkes derhal bir doktora görünmelidir. Teşhisin ardından, doktor genellikle tedavi amaçlı antibiyotik reçete edecektir. Doğurganlık çağındaki kadınların yaklaşık yüzde 30’u vajinadaki laktobasillerin azalmasının neden olduğu bir enfeksiyon olan bakteriyel vajinoza (BV) sahiptir. Bakteriyel vajinozis, vajinal duş yapmak ve birden fazla cinsel partnere sahip olmakla bağlantılıdır.

AKINTI ŞİKAYETİ İÇİN HANGİ DURUMLARDA DOKTORA MUAYENE OLMALIYIM? 

  • Vajinal akıntının olağandışı bir kokusu veya görünümü varsa bir doktora görünün. Bir kişi ayrıca aşağıdaki gibi vajinal şikayetler yaşarsa;
  • Kaşıntı, ağrı veya rahatsızlık, köpüklü veya süzme peynir gibi akıntı, adet dönemleri arasında veya menopozdan sonra kanama varsa, cinsel ilişki sonrası lekelenme tarzında kanama ya da cinsel ilişkide ağrı varsa, gri, yeşil veya sarı akıntı varlığında, akıntıya güçlü bir koku ya da kaşıntı ya da yanma şikayetleri eşlik ediyorsa, idrar yaparken yanma hissi varsa doktora gözükmelidir.
  • Doktorunuz bakire olmayanlarda spekulum ile muayenenizi yapıp akıntınız hakkında bilgi sahibi olup gereken tedaviyi düzenleyecektir. Gerekli durumlarda smear testi ve vajinal- servikal kültür yapılmasını da önerebilir.
  • Kişisel hijyeninize dikkat edin.
  • Dış genital bölgeyi temiz ve kuru tutun.
  • Nefes alabilen pamuklu iç çamaşırı giyin ve külotlu çorap, sentetik iç çamaşırı, sentetik ped ve sıkı kıyafetleri giymekten kaçının. Dar ve sentetik giysiler vajinal enfeksiyon riskini arttırabilir.
  • Dış genital bölgenizi önden arkaya doğru silin ve temizleyin (Bakterilerin anüsten vajinaya yayılmasını önlemek için tuvaleti kullandıktan sonra daima önden arkaya doğru silin).
  • Vajinal tampon, kap kullanmaktan ve vajinal duş almaktan kaçının. Dış bölgeden bakteriyi vajinaya taşıyabilir ya da uzun süre kalmaları enfeksiyon oluşumu için risk yaratabilir.
  • Vajina çevresinde veya içinde parfümlü ürünler kullanmayın. Tahrişe neden olabileceğinden ve vajinal koruyucu florayı bozabileceğinden ötürü kokulu mendiller, pamuk, tuvalet kağıdı, günlük ped, vajinal deodorantlar veya köpük banyosu kullanılması önerilmez.
  •  Probiyotik kullanın. Doğal yoğurt ve kefir gibi probiyotik açısından zengin yiyecekleri tüketmek de vajinal flora desteği için yarar sağlayabilir. Bariyer (prezervatif) tarzındaki korunma yöntemlerini kullanmak cinsel ilişkide eşler arasında enfeksiyon geçişini azaltır. Prezervatif kullanmak cinsel yolla bulaşan bir hastalığın eşlere bulaşma riskini azaltabilir.