Hemoroid Nedir?

Emre SİVRİKOZ
Prof. Dr. Emre SİVRİKOZ
Liv Hospital Vadistanbul
Yayınlanma Tarihi: 13 Haz, 2023
Güncellenme Tarihi: 13 Haz, 2023
3 dakika okuma süresi
Hemoroid Nedir?

Hemoroid Nedir?

Makatta ağrı, kaşıntı ve ilerleyen dönemlerde dışkılama sırasında görülen kanamalardır. Bu ve daha fazlası yakınmaların sebebinin hemoroid olabileceği ihtimali hastalarımızın sık sık karşılaştığı durumdur. 

Halk arasında basur ya da mayasıl olarak bilinen hemoroid, makat çevresindeki toplardamarların gevşemesi ve dışa doğru sarkmasıyla oluşan bir hastalıktır. İki çeşit şeklinde karşımıza çıkan hemoroid, kişilerin yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir. 

Pek çok kişinin çekinip doktora başvurmadığı durumlarda hemoroid ilerleyici olabilmektedir ve ilerleyici hemoroidlerde yakınmalar daha da artacaktır.  Dolayısıyla hemoroid tedavisinin geciktirilmemesi kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler.

Hemoroid sorununuzda yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. Yaşam değişiklikleri, dışkılama alışkanlıklarının farklılaşması, stres, sağlıksız ve düzensiz beslenme gibi etkenler hemoroidi tetiklediğinden dolayı hemoroid, toplumun en az yarısında görülen bir problem haline gelmiştir. 

Hemoroid Oluşumunu Tetikleyen Durumlar Nelerdir? 

Öncelikle ıkınma gibi basınç yaratan eylemler anüs ve rektumda bulunan damarlara baskı yapar ve sonucunda hemoroid ile karşılaşırız. Zorlama ve basınç yaratan kilo alımı, kabızlıktan kaynaklı dışkıyı çıkarabilmek için fazla zorlama, uzun süreli ishal, genetik yatkınlık, acı ve baharatlı gıdaların tüketimi, lif oranı düşük beslenme düzeni, yaşam tarzı değişiklikleri ve yaşlanma hemoroidi tetikleyici unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır.  Hemoroid, 4 evrede kendini göstermektedir. Proktolojik bir rahatsızlıktır. Hemoroidin her evresi bir önceki evredeki belirtilerini sürdürür. 

Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

Anüs bölgesinde ele gelen şişlik,

Dışkılama sırasında kanama veya ilerleyen hemoroid evresinde çamaşırda görülen kan lekeleri,

Anüs bölgesinde kaşıntı, 

Akıntı ve ıslaklık hissi,

Ağrı ve acı hissi,

Bu gibi şikayetler ile başvuran hastalarımızda öncelikli olarak hasta öyküsü ve muayene ilk basamak yaklaşımdır. Hemoroid olduğu düşünülen ancak anal fissür, fistül gibi durumlar da benzer belirtiler gösterebilmektedir. Dolayısıyla hastadan aldığımız bilgiler ve muayene ve tetkik sırasındaki bulgular bizler için yol göstericidir. 

Hemoroid Tedavisi Nasıl Olur?

Hemoroidin tedavisi, hastalığın seviyesine göre farklılık göstermektedir. Her kişiye aynı tedavi yöntemini maalesef ki kullanamıyoruz. Hemoroidin erken evresinde tanı koyduğumuzda hastalarımıza önerilerimiz; yaşam tarzı değişiklikleri, bol sıvı tüketimi, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitil ve kremlerdir. İlerleyen hemoroidlerde, cerrahi tedaviler bizlere yüz güldürücü sonuçlar vermekte ve hastalarımız eski sağlığına kavuşabilmektedir. Tabi ki burada dikkat etmemiz gereken nokta cerrahi girişimler sonrası beslenme düzenimize ve su tüketimimize dikkat etmek olmalıdır.  Çok ağrım var dayanamıyorum evde ne yapabilirim diyen hastalarımız için ‘’oturma banyosu’’ denilen sıcak su banyosunu önermekteyim. Ağrılı şikayetlerinizde yapacağınız sıcak uygulamalar hemoroidinizin rahatlamasına ve böylelikle ağrının bir nebze de olsa hafiflemesine yardımcı olacaktır.