Kolorektal Kanser Nedir?

Emre SİVRİKOZ
Prof. Dr. Emre SİVRİKOZ
Liv Hospital Vadistanbul
Yayınlanma Tarihi: 13 Haz, 2023
Güncellenme Tarihi: 13 Haz, 2023
3 dakika okuma süresi
Kolorektal Kanser Nedir?

Kolorektal Kanser Nedir?

Yapılan araştırmalar sonucu kadın erkek fark etmeksizin kolorektal kanser, tüm kanserlerin görülme sıklığı açısından üçüncü sıradadır. Kolon ve rektum kanserinin birlikte görülmesi kolorektal kanser yani kalın bağırsak kanseri olarak tanımlanmaktadır. Sindirim sistemi organlarından biri olan kalın bağırsağın yaklaşık 150-180 cm’lik üst kısmında kolon, 15-17 cm’lik alt kısmında ise rektum adı verilen bölge ve bununda altında anal kanal bulunur. Kolon ve rektumda görülen kansere ise kolorektal kanser adı verilir. Kolorektal kanserlerin %90’ı, kolon ve rektumda görülen poliplerden oluşur. Yaklaşık 5-10 yıl gibi bir süre içerisinde kansere dönüşme ihtimali bulunan bu poliplerin erken dönemde fark edilerek alınması kolorektal kanser riskini önemli ölçüde azaltmaktadır.  Dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişiye kolon ve rektum kanseri tanısı konulmaktadır. Kolorektal kanser, polipler iyice büyümeden sıklıkla belirti vermez. Günümüz dünyasında değişen beslenme düzenleri ve stresli yaşam, işlenmiş gıdaların tüketimi kanser gelişiminde öncü rol oynamaktadır. Tabi ki tetikleyici unsurların sadece bunlar olduğunu söyleyemeyiz. Genetik yatkınlık, yaş, cinsiyet, ailede kanser öyküsünün bulunması gibi faktörler de kolorektal kanserin tetikleyici unsurları arasında sayılmaktadır. 

Kolorektal Kanser Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak alışkanlıklarında ishal-kabızlık gibi değişikliklerin meydana gelmesi ve bu değişikliklerin birkaç günden uzun sürmesi

Bağırsakta tam boşalmama hissi

Dışkıda kan (parlak ya da koyu kırmızı), veya dışkı renginde koyulaşma

Karında şişkinlik, kramp tarzında ağrı veya gaz şikayeti

Bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı

Sürekli yorgunluk

Rutin kontrollerin yanı sıra kanserin teşhisinde bazı testler hastalığın ayırıcı unsurdur. Tam kan sayımı, dışkıda gizli kan incelenmesi, rektosigmoidoskopi, MR, PET  BT, ve kolonoskopi kanseri teşhis etmemize ve hani evrede olduğununun öğrenilmesine yardımcı olur. 

Kolorektal Kanser Teşhisi Konulduktan Sonraki Süreç Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle tedavi yönteminin cerrahi girişimler olduğunu bilmelisiniz. Poliplerin çıkarılması kanserli hücrelerin çoğalmasını engelleyecektir. Kemoterapi ve radyoterapi ise kanserin evresine bağlı olarak kullanılan diğer tedavi yöntemleridir. Tedaviye başlamadan önce kanserin hangi evrede olduğu tespit edilmeli ve tedavi seçenekleri, bu tedavi seçeneklerinin yan etkileri ve ameliyat sonrasında görülebilecek değişiklikler konusunda hasta bilgilendirmelidir. Kolon ve rektum kanseri tedavisinin farklı şekilde yapıldığı unutulmamalıdır. Bu nedenle, bu iki kanser türünde cerrahi mi yoksa kemoterapi mi radyoterapi mi tercih edileceği hastadan hastaya değişiklik gösterebilir.

Kolorektal Kanserden Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Kolon kanserinden korunmanız için sağlıklı beslenmeniz ve belirtilen öneriler dahilinde tarama testlerini doğru zamanda yaptırmanız çok önemlidir.  Liften zengin beslenme, işlenmiş ve hayvansal protein ağırlıklı besinlerden uzak durma, düzenli egzersiz, stresi minimum seviyeye indirme, sigara ve alkol tüketiminden uzak durma sizi kolorektal kansere karşı koruyacaktır.