Çarpıntıya Nasıl Tanı Konur? Her Çarpıntıdan Korkmalı Mıyım?

Dr Dr
Dr. Dr Dr
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
Yayınlanma Tarihi: 17 Eki, 2022
Güncellenme Tarihi: 17 Eki, 2022
2 dakika okuma süresi
Çarpıntıya Nasıl Tanı Konur? Her Çarpıntıdan Korkmalı Mıyım?

Aritmi yani ritim bozukluğu konusuna yaptığımız girişe teşhis basamakları ile devam ediyoruz. Öncelikle her çarpıntı bizi korkutmamalı. Çünkü hissettiğimiz çarpıntıların çoğu vücudun normal yanıtıdır. Bazen nadir de olsa nabız düşükken de çarpıntı hissi yaşanabilir. Vücudun normal yanıtı sebebiyle nabız hızlanmasının tıbbi ismi “Sinüs Taşikardisi” dediğimiz durumdur.

Peki Sinüs Taşikardisi Hangi Durumlarda Olur?

Stres, kafein, fiziksel efor, heyecan, altta yatan tiroid hastalığı, ateş, enfeksiyon tablosudur. Kısacası bu durumun altında yatan bir sebep genellikle bulunur. Bir sebep olmadan bu durumun tespit edilmesi genelde nadiren görülen bir ritim bozukluğu tipidir.

Çarpıntı Anında Ne Yapalım?

Şayet imkan dahilinde ise en yakın sağlık kuruluşuna giderek EKG tetkiki yaptırılması en doğru tanı metodu olmakla beraber bu şekilde aritminin sonlanmadan yakalanması zor olabilmektedir. Hastanın kendi kendine nabzını sayması da önemli ipuçları verebilmektedir. Bir kural olmamakla beraber nabzın dakikada 150 atım/dk ve üzerinde olması genellikle anormal bir duruma işaret etmektedir. Burada önemli bir nokta da nabzın elle sayılırken mümkünse en az 60 saniye boyunca sayılmasıdır.

Hangi Durumlar Ritim Bozukluğu Açısından Yüksek Risk Anlamına Gelmektedir?

Hastanın daha önceden kalp hastalığı, hipertansiyon, şeker hastalığı gibi bir hastalığı varsa, daha önceden herhangi bir kalp ameliyatı ve daha önceden kalp krizi geçmişi varsa, bilinen romatizmal kapak hastalığı, tiroid hastalığı, KOAH hastalığı, çarpıntı istirahatte veya eforla ani başlayıp sonlanıyorsa ve beraberinde bayılma ve tansiyon düşüklüğü eşlik ediyorsa bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gereklidir.

Sık Sık Duyduğumuz Holter Tetkiki Nedir?

Aslında holter tetkikinden kasıt 24 saatlik holter EKG, yani 24 saat kayıt alan bir EKG cihazıdır. İsmi zaman zaman 24 saatlik tansiyon ölçüm cihazıyla karıştırılabilmektedir, “Ambulatuar Kan Basıncı Cihazı” tansiyon ölçüm cihazının ismidir. Holter ismini verdiğimiz cihaz hastanın 24 saat üzerinde kalmakta ve rutin bir gün sırasında, istirahatte, eforda, uykuda tüm anlarda kayıt almaktadır. Kalbin maksimum minimum hız aralığı ve varsa ritim bozukluğuna dair olayları detaylı bir şekilde bize sunmaktadır. Bu sayede anlık yakalayamadığımız durumları aydınlatabilmekteyiz.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.