Gençlerde Ani Ölüm Her Zaman Kalp Krizi Değildir

Dr Dr
Dr. Dr Dr
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
Yayınlanma Tarihi: 02 Ağu, 2022
Güncellenme Tarihi: 02 Ağu, 2022
3 dakika okuma süresi
Gençlerde Ani Ölüm Her Zaman Kalp Krizi Değildir

Herkese merhabalar. Kalp krizinde belki de en acı senaryoya değineceğiz bugün. Bunlar hepimizin medyada fazlasıyla gördüğü ve üzüldüğü gençlerde ve sporcularda görülen ani ölümlerdir. Medyada okuduğumuz bazı bilgilerin aslında gerçekte farklı olduğunu anlatmak istiyorum sizlere.

Bu bağlamda “Kalp Krizi” ve “Ani Kardiyak Ölüm” denilen durumu iyi ayırt etmek gerekiyor. 

Ani Kardiyak Ölüm Nedir?

Ani Kardiyak Ölüm kalp kökenli bir hastalık/durum sonucu görülen tıbbi müdahale yapılamadan gerçekleşen ölüm hali olup kalple ilgili birçok hastalık buna yol açabilir. 

Kalp Krizi Nedir?

Bunlardan topluma mal olmuş ve en çok bilineni kalp krizi yani kalp damarlarının hastalığı olsa da birçok farklı senaryo mümkün. Özellikle de genç yaşta görülen ölümlerde durum böyle. 

Kalp krizinin daha önce erkeklerde 45 kadınlarda ise 55 yaş sonrası riskinin arttığını söylemiştik fakat daha genç yaşlarda özellikle de aile öyküsü mevcut ise ani kardiyak ölüme yol açan kalp kası ve ileti sistemi kaynaklı çokça hastalık mevcuttur. 

En sık karşılaştığımız ve en medyatik olanı ise “Hipertrofik Kardiyomiyopati“ dediğimiz hastalık. Özellikle spor sahalarında gördüğümüz ani ölümlerin çoğu bu hastalıktan kaynaklıdır. 

Hipertrofik Kardiyomiyopati Hastalığı Nedir?

Kalp kasının kalbin bazı bölgelerinde anormal kalınlıkta olması sonucu kan basıncı ve dolaşımda bazı kusurlar ve de en önemlisi anormal bölgelerden kaynaklı hayati ritim bozukluklarına yol açabilir. Hastalar ani şuur kaybı, çarpıntı hissi, bayılma ile başvurabilirler. Hayati ritim bozukluğu gelişmiş ise müdahale çok hayati olup acilen kalp masajına başlamak ve hepsinden önemlisi de elektriksel şok uygulamak yani defibrilatör kullanmaktır. 

Son dünya kupası turnuvasında Danimarkalı futbolcu “Christian ERİKSEN’ in başına gelenleri hepimiz duymuşuzdur. ERİKSEN’e  ilk andan itibaren etkin kalp masajı yapıldı ve bu durum hayata hasarsız geri dönmesinde başrol oynadı. Kalp krizi geçirdi diye söylenen bu durum da aslında ERİKSEN’in bu güne dek farkedilmeyen “Hipertrofik Kardiyomiyopati” hastalığına sahip olmasıdır. Burada ilk yardımı herkesin bilmesinin de ne kadar önemli bir durum olduğunu tekrar vurgulamış olalım.

Yaşadığı hayati ritim bozukluğu sonrası aniden fenalaşan ve kalbi duran Eriksen bugün hayata dönmüş durumda, kalbine “ICD” ismi verilen bir kalp pili takıldı ve kalp pili olan futbolcuların futbol yaşamına devam edebildiği ülkelerden olan İngiltere’de aktif futbol yaşamına devam ediyor. Benzer şekilde Hollandalı futbolcu Daley BLİND’de ülkesinde “ICD” denilen kalp pili ile futbol hayatına devam ediyor. 

Erken Tanı Mümkün Müdür?

Aslında tanısı detaylı bir Ekokardiyografi ile mümkün. Kalbin ultrasonografik yöntemle incelendiği bu tetkikte kalp kasının, kalp odacıkları ve kapaklarının, kalp fonksiyonlarının detaylı yorumu bu yöntemle yapılabilmekte. Bazı nadir durumlarda ise belirgin bir doku kalınlaşması görülmemesine rağmen Kalp MR’ı gibi daha detaylı tetkiklerde tanı konabilmektedir. Bu da gözden kaçan önemli bir hasta grubunu teşkil etmektedir. 

Hangi Şuur Kaybı Durumları Kalple İlgili Bir Sorun Düşündürmeli?

-Baygınlık hali ani gelişiyor, sonrasında toparlanma süreci kısa sürüyorsa,

-Sık tekrar ediyorsa,

-Beraberinde kalple ilişkili bir şikayet varsa (çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes darlığı vb.)

-Ailede genç yaşta kaybedilmiş bir akraba varsa (Özellikle 1. dereceden akrabalar)

Bu durumlar özellikle yakın dönemde kardiyoloji kontrolünün elzem olduğu durumlardır.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.