Kalp Krizi ve Kalp Damar Hastalığında Sıra Dışı Durumlar

Dr Dr
Dr. Dr Dr
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
Yayınlanma Tarihi: 18 Tem, 2022
Güncellenme Tarihi: 18 Tem, 2022
3 dakika okuma süresi
Kalp Krizi ve Kalp Damar Hastalığında Sıra Dışı Durumlar

Herkese merhabalar, kalp krizini anlamaya devam ediyoruz.

Kalp krizinde ilk önce en sık karşılaşacağımız durumları konuşmuştuk. Hangi tip göğüs ağrısı olursa, nerede olursa ve ne kadar sürerse önemlidir gibi soruları yanıtlamıştık. 

Bugün de klasik kalp krizi tanımı ile bağdaşmayan, başımıza geldiğinde kalp krizinden şüphe etme ihtimalimizin düşük olduğu durumları konuşacağız:

Ağrı Sol Kola Değil Sağ Kola Vuruyorsa Ne Yapılmalıdır?

Klasik olarak kalp ağrısı hep sol kolla özdeşleşmiş olsa da burada da olması mümkündür. Ağrının karakterinin eforla ilişkili istirahatte geçer tarzda olması çok önemli bir ipucudur.

Ağrı Karın Bölgesinde Hissediliyorsa Ne Yapılmalıdır?

Kalbin vücuttaki yerleşimi dolayısıyla karın için organlara da diyafram bölgesinden komşuluğu vardır. Özellikle kalbin aşağıya doğru duvarını tutan kalp krizlerinde karın ağrısı şeklinde bir klinik görülebilir. Bu yüzden özellikle üst karın bölgesinde şiddetli ağrı tarifleyen hastaların mutlaka acil serviste rutin EKG ile değerlendirilmesi çok önemlidir.

Göğüs Ağrısı Yok iken Giderek Artan Nefes Darlığı Yaşayan Hastalar Ne Yapmalıdır?

Kalp krizi habercisi olarak her zaman göğüs ağrısını görmemek gerek. Özellikle efor kapasitesinde giderek azalma var ise, giderek daha çabuk yoruluyor ve daha çabuk nefesiniz daralıyorsa muhakkak bir kardiyoloğa görünmekte fayda vardır

Göğüs Ağrısı Hiç Hissetmeyen Hastalar Ne Yapmalıdır?

Bu durum en riskli durumlardan birisi. Ağrı ne kadar kötü bir durum da olsa aslında hayatta kalmak için de çok önemli bir reflekstir. Hastayı kliniğe en çok getiren şeyin ağrı olduğunu düşünecek olursak tehlikeyi daha iyi anlamış oluruz. Bu durum ise özellikle sinirsel fonksiyonları bozan hastalıklar, uzun süreli şeker hastalığı ve ileri yaş hastalarda görülebilen bir durumdur

Bayılma ve Ani Şuur Kaybında Ne Yapılmalı?

Bu durum en korkulan senaryolardan birisi olup ne yazık ki kalp krizinin en üzücü sonucu yani ani ölümün habercisi durumlardır. Genellikle ya tehlikeli bir ritim bozukluğu veya hastanın tansiyonunu ciddi düşürecek veya kalp fonksiyonlarını ciddi bozacak düzeyde bir krizi düşündürür. Evde ani şuur kaybı yaşayan, zaman zaman bayılma atakları görülen her hastanın kardiyolojik değerlendirmeden geçmesi elzemdir.

Ne Tür Ağrılar Ciddiye Alınmalıdır?

Ayrıca klasik ağrı tarifinde dediğimiz lokalizasyonlar dışında genel olarak vücudumuzu iki çizgi ile ayırdığımızı farz edelim. Çene ve göbek hizasında vücudun hem ön hem arka tarafında olan tüm bölgeler  kalp damarları tıkandığında ağrıyı hissedebileceğiniz yerlerdir. Yani ağrının karakteri yerinden çok daha önemlidir. Eforla gelen, istirahatle geçen bir rahatsızlık hissi, baskı, yanma, sıkışma tarzındaki şikayetler ciddiye alınmalıdır.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.