Diğer Uzmanlık Alanları

Arama kutusunu kullanarak uzmanlık alanı bulun.

Diş Hastalıkları Ve Tedavisi

Doktor Uzmanlık Alanları (Branşlar)

Diş Hastalıkları Ve Tedavisi Doktorları
Diş Hastalıkları Ve Tedavisi Doktorları
(55 doktor/uzman)
Diş Hastalıkları Ve Tedavisi Kurumları
Diş Hastalıkları Ve Tedavisi Kurumları
(41 kurum)
Diş Hastalıkları Ve Tedavisi Makaleleri
Diş Hastalıkları Ve Tedavisi Makaleleri
(0 makale)
Diş Hastalıkları Ve Tedavisi Soruları
Diş Hastalıkları Ve Tedavisi Soruları
(1 soru)

Diş Hastalıkları Ve Tedavisi Doktorları

Tüm Branş Doktorlarını/Uzmanlarını Görüntüle
Prof. Dr. Cemal YEŞİLYURT
Ataşehir/İstanbul
Dt. Fidan AKALIN BERKER
Ataşehir/İstanbul
Dt. Furkan Zeki NAZLI
Nilüfer/Bursa
Uzm. Dr. Selçuk MECİ
Bağcılar/İstanbul
Dt. Esranur ÇÖK
Nilüfer/Bursa
Dr. Dt. Mine ŞİMŞEK
Şahinbey/Gaziantep

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

Diş eti hastalıkları, dişi değil dişi çevreleyen ve destekleyen dokuları etkileyen bir enfeksiyon hastalığıdır. Hiç çürüğü olmayan dişler bile bu hastalık nedeniyle kaybedilebilir. Periodontal hastalıklar bir veya birçok dişi tesir altına alabilen; çocuklarda, büyüme çağındaki bireylerde, yetişkinlerde ve yaşlılarda görülebilen toplumdaki en yaygın kronik hastalıklardandır. Genellikle ağrısız seyrettiği için belirtileri hasta tarafından zor fark edilir ve çoğu vakada hekime geç müracaat edilir.

Diş çevresi destek dokular; diş eti, diş kökü, çene kemiği ve dişin kökünü çene kemiğine bağlayan liflerdir ve bu yapı “periodonsiyum” adını alır. Enfeksiyonun sadece diş etini etkilediği durumlar da “gingivitis” olarak adlandırılır. Gingivitisin belirtileri; kırmızı, şiş, parlak, yumuşak kıvamlı ve kolay kanayan diş etidir. Kanama en önemli belirtidir.

Daha ileri olgularda diş eti ile birlikte yukarıda belirtilen diğer dokuların da etkilendiği durumlar “periodontitis” olarak tanımlanır. Periodontitisin belirtileri; diş etinde kanama, kırmızı/mavimsi-morumsu renk değişikliği, diş eti çekilmesi, diş eti büyümesi, dişlerde yer değiştirme, aralanma, uzama, sallanma, abse oluşumu, hassasiyet ve kötü ağız kokusudur. Ağrı genellikle abse oluşumu ile birlikte görülmektedir. Sonuçta periodonsiyumda enfeksiyon, estetik bozukluk, çiğneme kaybı ve yapılacak protezleri taşıyamayacak hastalıklı ve desteği azalmış bir alt yapı meydana gelir.

Periodontoloji

 Dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokuların yapısını, bu dokularda meydana gelen hastalıkları ve bu hastalıkların tedavisini inceleyen diş hekimliği dalıdır. Dişetleri ağzımızın ve dişlerimizin altyapısını oluşturur. Sağlıklı dişeti gülkurusu pembe renklidir ve dişleri sıkıca sarar. Diş etleriniz sağlıksızsa, dişleriniz çürük olmasa bile bir gün dişlerinizi kaybedebilirsiniz demektir.

-Hastalıklar Şu Şekilde Sıralayabiliriz:

  • Plak Oluşumu : Ağızın içinde bulunan bakteriler zaman içinde birikerek sarı renkli tabaka oluşturur. Bu plaklar temizlenmez ise asit salgılarlar ve dişlere ciddi hasar verirler.
  • Diş Eti İltihabı: Diş fırçalarken bazı yanlışların yapılması veya diş ipinin kullanılmaması ağız içinde bakterilerin üremesine sebep olur. Bakteriler ise diş etlerinde iltihap oluşumuna sebep olur.
  • Diş Eti Çekilmesi: Diş etleri, diş kökünü açıkta bırakacak şekilde geriye doğru çekilir. Geriye çekilen diş etlerinin arasında boşluklar oluşur ve bakterilere zemin hazırlanır.
  • Diş Eti Kanamaları: Bu kanamalar bazen şeker hastalığı, hemofili gibi rahatsızlardan kaynaklanabileceği gibi iltihaplardan dolayı da kaynaklanabilir. Diş eti kanamasına sebep olan hastalıklar tedavi edilmez ise diş kaybına yol açabilir.

-Tedavi Yöntemleri;

Ağız diş çene hastalıkları ile ilgili cerrahi işlemler lokal anestezi altında yapılabileceği gibi, genel anestezi ile uygulanabilmektedir. Hastalar, büyük cerrahi işlemler sonrası yatışları yapılarak gözlem altında alınmalıdır. Cerrahi işlemlerin uygulanmasında hastaların konforu, var olan hastalıkları, tedaviden duydukları kaygı ve korku öncelikle dikkate alınmakta ve hastalar buna göre tedavi edilmektedir.