Diğer Uzmanlık Alanları

Arama kutusunu kullanarak uzmanlık alanı bulun.

Periodontoloji

Doktor Uzmanlık Alanları (Branşlar)

Periodontoloji Makaleleri
Periodontoloji Makaleleri
(0 makale)
Periodontoloji Soruları
Periodontoloji Soruları
(0 soru)

Periodontologlar

Tüm Branş Doktorlarını/Uzmanlarını Görüntüle
Dr. Dt. Tuba AYKAN SARGIN
Şehitkamil/Gaziantep
Yrd. Doç. Dr. Ali ŞİRALI
Başakşehir/İstanbul
Dr. Dt. Yücel ÖZDEMİR
Başakşehir/İstanbul
Dr. Dt. Deniz ÇAĞLAR
Başakşehir/İstanbul
Uzm. Dr. Melis YILMAZ
Fatih/İstanbul
Dr. Dt. Semih SARP
Zeytinburnu/İstanbul

-Periodontoloji Nedir, Neye Bakar?

Diş eti sorunları insanları tek bir noktada rahatsız etmez. Dişlerin etrafından çok hassas sinir uçları ve tüm vücudu etkileyecek olan güçlü bir yapısal bağ bulunmaktadır. Dişi ile sorun yaşayan insanlarda genel bir hastalık haline rastlanır. Çünkü diş ağrısı, genel anlamda boyun, baş ağrıları ile tüm vücudun genel işleyişini önemli derece etkileyecek bir etkiye sahiptir.

Basit bir diş ağrısı diyerek ertelenen her diş tedavisi daha sonradan diş etlerinde kalıcı hasara ve dişin kökünde oluşabilecek pek çok geri dönüşü olmayan zarara yol açar ve diş kaybına kadar yol açabilir. Bu süreçte ise, uzun süreli yaşanan iltihaplanmalar ve bunun verdiği genel bir huzursuzluk hali kişinin normal hayatında yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilen bir etkendir.

-Periodontoloji Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti hastalıkları ilk olarak doktor muayenesi sonucunda ağız içinde çekilen röntgen sonucuna istinaden tespit edilir. Röntgen ile diş etinin çekilme ve diş köklerinin normal boyutlardan daha büyük olduğu gözlemlenir ve iltihaplı doku varsa bunun hangi bölgelerde olduğu tespit edilir. Diş plakları ise, zamanla daha fazla yer kaplayarak dişin kökünü tamamen çevreler.

Periodontoloji bölümü, sadece ağız içi rahatsızlıklarla ilgilenmez. Ayrıca özel cihazlar ile profesyonel diş temizliği de yaparlar. Periodontoloji bölümünün baktığı hastalıklar ise şunlardır:

  • Diş Eti İltihabı: Diş fırçalarken bazı hataların yapılması veya diş ipinin kullanılmaması ağız içinde bakterilerin üremesine neden olur. Bakteriler ise diş etlerinde iltihap oluşumuna yol açar.
  • Diş Eti Çekilmesi: Diş etleri, diş kökünü açıkta bırakacak şekilde geriye doğru çekilir. Geriye çekilen diş etlerinin arasında boşluklar oluşur ve bakterilere zemin hazırlar.
  • Diş Eti Kanamaları: Bu kanamalar bazen şeker hastalığı, hemofili gibi rahatsızlardan kaynaklanabileceği gibi iltihaplardan dolayı da kaynaklanabilir. Diş eti kanamasına sebep olan her türlü hastalık tedavi edilmez ise diş kaybına yol açabilir.
  • Mikrobiyal Dental Plak ( Plak Oluşumu): Ağızın içinde bulunan bakteriler zaman içinde birikerek sarı renkli tabaka oluşturur. Bu plaklar temizlenmediği takdirde asit salgılar ve dişlere ciddi hasarlar verir.